EU Roaming Unlimited Ментел Мтел

EU Roaming Unlimited Ментел Мтел
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 0 Flares ×
* Ползването на Mtel EU Roaming Unlimited на Мтел води до световъртеж и увеличаване на месечната ви сметка! Не се препоръчва за разумни и отговорни потребители.

От време на време ми идва да викам! Тъкмо реша, че нещата започват да се оправят, и ме удря БГ реалността! За какво става дума?

Вечерта вчера един мой познат, видимо развълнуван от нова роуминг тарифа на Мтел – EU Roaming Unlimited, за които и работи, ми пише във FB че вече ще мога да ползвам на приемлива цена (5,90 лв без ДДС предполагам на ден) неограничени входящи изходящи разговори, неограничени SMS и 500 MB данни. Направо видях розовото, безгрижно ползване на моя iPhone из улиците на чудните европейски градове, които често посещавам. Замечтах се и ми олекна. Викам си, най-после ще се чувства като гражданин на Европа – ще мога лесно да намирам местата, на които ще ходя, google maps в европа има информация за градския транспорт, какво повече му трябва на човек. Е ще мога да се чекна във Foursquare тук или там, или да си проверя Facebook статуса и да сложа някоя снимка. Щастие на цената на едно кафе на ден! Европа в действие, браво Mtel. Легнах и сънувах розови сънища.

Сутринта за първи път от година отварям сайта на Mtel, за да диря този подарък от мобилния ми оператор. Сутрешно кафе с Mtel, да ми беше казал някой че някога ще го направя, нямаше да му повярвам. Няма го обявено, викам си, рано е още, ще го пуснат днес и търча да го активирам.

Пускат го, брей! Неограничени разговори, неограничени SMS, неограничен интернет. И звездичка. Много важна звездичка. Видиш ли звездичка в сайт на мобилен оператор – ВНИМАНИЕ! Звездичката в контекста на мобилни услуги означава винаги  “Не си мисли, че ще получиш това, което сме написали! Има условия, и те са винаги в твой ущърб!” Звездичката се използва като символ на предстоящото зашеметяване от осъзнаване на действителността – нарасналата ти сметка в месечната фактура – звездички ще ви се привидят.

Важната информация в звездичката – в тези 500MB интернет НЕ СЕ ОТЧИТА трафика от навигация. Това означава, че ако ползваш която и да е карта за навигация (мобилно приложение като Google Maps, iMaps, каквото ползваш), ще бъдеш принуден да плащаш за този трафик по стандартния роумнг дата план. Приготви се за тлъсти сметки. Защото за да ползваш EU Roaming Unlimited си разрешил roaming и бог знае кои приложения се таксуват по дървения стандартен план, и трафикът от кои по EU Roaming Unlimited! Единственият начин да разбереш е сметката в края на месеца. А това може да е доста отрезняващо събитие! Звездички ще ти се завъртят около главата.

Няколко неща не мога да разбера:

  • Защо Mtel третира клиентите си като недорасли тинейджъри, които имат нужда от това да споделят статуси и да качват снимки когато са в чужбина. Повечето хора, които плащат що годе по-скъпо струващи абонаментни планове на Mtel пътуват по бизнес в чужбина. Дори да не е бизнес пътуването пак имаш нужда от навигация.
  • Когато правиха този невероятно прецакващ план EU Roaming Unlimited до колко реални, пътуващи техни клиенти се допитаха? Попитаха ли ги за техните нужди и какъв план би бил подходящ? Колко пъти са били в чужбина през последната година хората, измислили това чудо на мобилната мисъл?
  • Защо няма публикуван списъкът с най-разпространените приложения за Mac iOS и Android, за които тарифата НЕ важи?
  • Повече за теб? Наистина ли комуникира Mtel тази ценност с продуктите си?! Според мен НЕ. Повече за тях, през неясни тарифи, които водят до инфарктни ситуации при получаване на сметката.

Вчера за малко си помислих, че съм избрал правилната мобилна компания. Днес съм със всичкия си. Не са всички един дол, за тези които искат да хейтят наред. Мтел (Ментел) е особенно зле. 

Развитие по темата: 

Преди да напиша тази публикация реших да попитам Мтел наистина ли навигацията не е включена, за съжаление не получих отговор, което ме предизвика да излея мислите и чувствата си в блога:

След като публикувах блог поста в понеделник сутринта, постнах в twitter тагвайки Mtel акаунта им:

  Последва няколко часа мълчание, в което блог поста обиколи нета и надявам се някой в Mtel помисли дали наистина този план е най-доброто, което могат да предложат. Междувременно се свързах с познати, които работят в компанията и те ми потвърдиха, че във въпросните 500MB не се включва навигация и тетъринг. И те не бяха наясно как технологично ще бъде разграничаван трафика, но поне бях сигурен, че не са объркали текста на сайта и това е услугата, която ще ни предлагат. Последва смяна в текста на сайта. Ето какво гласеше сутринта, когато написах поста, и какво гласи текста в частта Условия за ползване на услугата:

Before & After

След това идва невинното обяснение от страна на Мтел, че нещо съм се объркал:


Разбира се, че не съм се объркал. Просто смениха текста на сайта, като индиреткно ме обвиниха, че съм невменяем. Еми не съм, много добре знам да чета, и този блог пост не е поръчка за да злепоставя Mtel, просто  е моето искренно възмущение от една услуга, която би могла да бъде break deal!

Блог постът постигна целта си – според новите условия имаме много добра услуга, която покрива ползването на навигация и тетъринг в рамките на 500MB на ден. Това е повече от достатъчно, и съм сигурен, че много хора ще се изкушат да го ползват.

Остават обаче неразяснени няколко въпроса:

  • По коя часова зона се активира плана? Примерно съм в Берлин и предния ден съм ползвал услугата. В колко часа се нулира трафика и по коя часова зона – България или на територията, в която си? Това е важно, защото Мтел съветват да следим трафика. Възможно е да достигнеш 500 MB след което ползването на данни става изключително скъпо и неизгодно. Щом ще трябва отговорно да следим трафика, трябва да знаем кога настъпва края на услугата?

Мтел: Става въпрос за местно време на страната, в която пребивава клиентът

  • Как ще бъде отразена тази услуга в месечната ми сметка? Ще мога ли да видя за всяко плащане (ден, в който се ползва услугата) какво ми е било потреблението и дали съм заплатил мобилен трафик над ограничението на услугата? Планът е дневен, затова ми се струва, че за всяко плащане/активиране на услугата, следва да има информация в сметката за това?

Мтел:  В месечната ви фактура се вижда цялото потребление според тарифата. Относно дейта потреблението, когато достигне своя лимит за деня, клиентът бива осведомяван чрез смс.

  • Разговори към стационарни мрежи в Европейския съюз включени ли са в плана?

Мтел: Всички разговори в рамките на ЕС са включени в тарифата, включително и към стационарни номера в ЕС.

Тарифата е валидна само за частни клиенти. Ако си фирмен клиент, нямаш шанс! Добре дошли в носенето на два телефона когато пътувате в чужбина. Пак ще отговаряме що са ни два телефона и давата към един и същи оператор и ще ни се смеят приятелите от Европа за иновацията! Мтел си остава ментел! 

Share This

About the author

co-founder of Imagga, image recognition startup, organizer of StartUP NEXT Conference in Sofia, annual startup conference in English focussed on CEE, blogger, Startup Weekend supporter

View all articles by chris

Коментирай

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading Disqus Comments ...