Уиски за всеки

Уиски за всеки
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

Малко е странно, че пиша на тема за която не съм и предполагал някога, че ще ми е интересна, но такъв е живота. Уиски? Не, благодаря. Така бих отговорил само преди няколко години. По няколко причини. Леко религиозно-задръстени мотиви. От части, че наистина вкуса му не ми харесваше. Но нещата се променят, и то за добро.

Водката е за напиване, уискито е преживяване. В което се страхувах да се впусна (силна дума, особено за човек, който се е напивал два пъти в живота си 😉 )Не си мислите, че ставам с чаша уиски и денят ми е белязан то кехлибарената напитка?! Нито пък имам колекция от избрани отлежали уискита в къщи. Всъщност имам няколко бутилки, които отлежават от няколко години, защото не се сещам да си сипя вечер, а и не каня много гости, че да пием заедно.

Понеже съм прилежен ученик и всяко нещо, за което науча малко разпалва в главата ми интерес да знам повече. Уикипедия върши страхотна работа, само че в случая не точно. Защото няма как да опита продукта, за който говори. А се оказва че това е съществена част от преживяването. Така че, какви са вариантите?

Има толкова много да научиш за уискито. Разбира се почваш с това, което някой приятел ти е казал, че е най-доброто. После се ориентираш по цената, предполагайки че щом е по-скъпо, значи е по-добро. В началото поръчваш просто уиски, после поръчваш скъпо уиски.  След това откриваш вкуса, който ти харесва. Или май това зависи от настроението?

Както скоро научих няма добро и лошо уиски. Има уиски с интересна традиция и история зад себе си. И ако си опиташ да разбереш тази история ще разбереш и вкуса на напитката и какво я прави така уникална. До скоро смятах, че бъчвата в която е отлежавало е най-важния елемент за вкусовите качества на уискито. Оказва си че водата, която е използвана за производство или дори атмосферните условия при които е отлежавало уискито всъщност определят специфичните му вкусови качества.

Уискито е традиция. Някои от най-добрите напитки и днес се произвеждат по начина, по който са били произвеждани векове наред. Това означава много ръчен труд, съставки отглеждани в околността. Това означава че когато има суша и няма вода от кладенеца използван за производство, просто уиски не се произвежда.

Наивно е да смяташ че уикито, което ще видиш във всеки супермаркет е произведено точно така. Макар, че ако питаш всеки производител той ще ти разкаже увлекателна история за това как всяка бутилка е запечатана с много любов и докарана от дистилерията до магазина под вас лично от основателя на бранда 😉

Уискито, за което говоря мажеш да откриеш и тестваш на Sofia Wiskey Fest. Аз опитах няколко от марките уиски, които ще бъдат представени, и са наистина уникални. Ако си любопитен, не си любител на якия запой, а харесваш вкуса на уискито, събитието е за теб. Аз лично си избрах мастър класа на Jura.

Утре ще ви разкажа за няколко уискита, които опитах миналата седмица и за техните готини истории.

Share This

About the author

co-founder of Imagga, image recognition startup, organizer of StartUP NEXT Conference in Sofia, annual startup conference in English focussed on CEE, blogger, Startup Weekend supporter

View all articles by chris

Коментирай

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading Disqus Comments ...