Хронология на едно насилие над протеста

Хронология на едно насилие над протеста
1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 1 Pin It Share 0 1 Flares ×

Снощи се случи това, което малцина очакваха. Всъщност имаше хора, които явно са го очаквали, но за това по-късно.

Отидох на протеста като всяка една вечер. С мирни намерения, въоръжен със знаме и свирка. Както и всички мои отдавнашни познати и нови. 40 дни са доста време, което прекарваме заедно и наистина беше супер интересно да се запозная с много интересни и да, симпатични лица.

От самото начало беше ясно, че при положение че към 7 часа има толкова много хора, след 8 ще бъде препълнено около Парламента. Не знам на какво се надяваха МВР и службите, но за мен беше очевидно, че ако не ги изкарат сега, просто няма да могат по никакъв начин да ги изкарат преди хората да си тръгнат. А щяха ли да си тръгнат скоро хората, като знаеха, че има кого да ги чуе този път, не да ги разбере, да ги чуе.

Нима се очакваше да ги пуснем през кордона? Та те ни игнорираха 39 дни! Повече от месец скандираме след работа, пред празни сгради, мирно и културно. И днес ни оставиха 100 човека в Парламента?! Защо?

Кой реши и на базата на какви анализи установи, че е безопасно толкова хора да заседават в Народното събрание в час толкова близък до протеста, който традиционно минава оттам и особено последните дни се задържа за дълго около празната сграда?

Стори ми се, че се опитаха да изкарат поединично разни хора или поне тестваха как ще реагира тълпата, като ги видят да се изнасят по ул. Париж, зад сградата на БАН и на Италианско и Австрийско посолство?

Като че ли планът щеше да проработи, защото видяхме група от 20 цивилно облечени хора, половината от които жени, да излизат от задния вход на Народното събрание, полутаха се в близост до сградата, и май ги хвана шубето. Народът скандираше #ОСТАВКА

Нещо друго ми направи отрано впечатление. Полицията не носеше станалите прословути сигнални жилетки с надпис #АНТИКОНФЛИКТ

Бяха прибрани, по-късно с официално изявление по телевизията МВР заяви, че на базата на сложен анализ на ситуацията и след експертно мнение на психолози, е било взето съзнателно решение полицаите да не носят тези жилетки. За първи път.

Ненасилие в джоба

Да, наистина щеше да супер куцо да са в тези жилетки и да правят, това което съм сигурен знаеха, че ще се случи. Човешко, гузничко им е едно такова.

Междувременно до нас достигнаха противоричиви новини за броя на хората в НС. Повечето хора искрено вярваха, че вътре има 3 министри и не повече от 10 народни представители. Честно казано, злобата не беше насочена към някого конкретно, а към чистата провокация и ясното послание – не ни пука че сте отвън, ние ще си работим, и като си свършим това, което сме си наумили,  ще си ходим на пук на вас, през вас, над вас, върху вас. Ето това беше чувството, нищо лично към който и да е министър и народен представител. Просто защото не знаехме кого е вътре.

Народът се увеличава, но напрежението не растеше въпреки малките инциденти и кръв по хора още от самото начало.

Ранен в ранен сблъсък с полицията

По twitter, телефон и Facebook пристигаха новини, че освен народни представители в НС има и журналисти. Бяхме учудени какво правят тези журналисти и защо няма ни вопъл  ни стон, очаквахме искрено и с надежда да ни информират за настроението вътре. Уви, такива новини нямаше. После разбрахме, че службите са нарушили журналистическите им права като са ограничили снимането и споделянето на информация отвътре. Страх лозе пази.

Настроението беше приповдигнато, но доста мирно. Някой започна да раздава свещи и хората запалиха свещ, в памет на отиващото си Правителство.

Не толкова спокойно беше зад огражденията.

От другия край на НС идваха новини че от всички посоки се стича полиция. Някой ми се обади да ни предупреди че дори метрото бълва жандармерия.

Докато ни забавляваха с безмислени маневри на служебни коли и преместване оттук и оттам на полицейски части, от Раковска нахлу орда от полицаи и жандармерия, които застанаха в изчакване около Паметника на незнайния войн. Очевидно беше че нещо предстои да се случи.

Продължаваха да преиждат и хората станаха неспокойни, в един момент усетили опасността, част от натрупалото се множество пред Александър Невски се втурна да попречи на новодошлите пазители на реда да се вклини в тълпата.

Стоях на стъблите на катедралата, като имах много добра гледка към Народното събрание и към целия площад на Александър Невски. До мен се озова репортерски екип на Al Jazeera с които се заговорихме и след като репортерката разбра, че съм местен, настояваше да кажа две приказки пред камерата. Това беше първата ми изява пред камера във връзка с протестите. Някак си не се чувствам супер политически ориентиран, че да правя изявления. Но усещах, че нещо ще се случи тази вечер и това ме накара да събера смелост и на развален английски, заради шума и напрежението в мен, да скалъпя що годе читави обяснения какво се случва в момента, защо са всички тези хора около парламента.

Още не бяхме приключили с интервюто, и настъплението беше започнало да очертава размера си. Извикаха шофьорът на белия автобус в НС, вероятно да го предупредят за плановете му. В този момент ми стана ясно какво са намислили, но ми се струваше малко вероятно да го осъществят толкова скоро. По-скоро си помислих, че понеже планират да стоят дълго в Народното събрание, са поканили шофьора, може би бяха двама, да хапна нещо, да се освежи, да отиде до тоалетна. Не беше това, уви!

Всичко започна. Беше като филм. Срещу протестиращите се насочиха две бронирани коли, които бяха направили кордон на автобуса и стотина въоръжени с каски, щитове и палки полицаи. Народът започна да скандира, но всичко започна по-бързо отколкото предполагахме. Без да предупредят, без да се спрат до огражденията, полицията издърпа бързо металните ограждания и започна да дърпа и вдига от земята протестиращите, които кротко бяха насядали на земята. Настана голям хаос и викове. Още в първите секунди една жена беше ранена и полицията й позволи да мине зад загражденията. Останалото може да видите на видео.

Успях да видя изражението по лицата и на няколко човека, които явно бяха част от организираният погром срещу протестиращите. Това което виждаха определено не им хареса. Един от тях, цивилен, се хвана за главата и тревожно наблюдаваше развоя на събитията. По изражението на лицето му можех да разбера, че е видимо притеснен от това, което вижда.

Притеснено лице на опресор

Усещането сред протестиращите беше както на първия ден на протеста – недоумение от случващото се, изненада от наглостта на управляващите и умерзение от откритата провокация по демонстративно извеждане с автобус на завардените в НС. За всички беше ясно, че следва само едно нещо – #ОСТАВКА. Днес стана ясно, че такава няма да има. Но ще стане ясно че ще има поне още 40 #ДАНСwithME. Точка.

Ето видео заснето от Симо, който също леко пострада, изтърва iPhone на земята, но без сериозни последствия.

Една жена медитираше на фона на неистовия шум и насилие

Медитация

Втората част от видеото:

След като очевидно автобусът срещаше затруднения да пробие сред хората и доста от протестиращите бяха ступани от полицията, изнервени до краен предел няколко човека започнаха да хвърлят камъни по автобуса. Определено не беше приятна гледка това, както и звукът. Всички бяха наясно, че вътре има хора, така че не мога да кажа, че всички от протестиращите бяха супер щастливи от случващото се. Не мога да кажа дали хората, които хвърляха камъни бяха случайни или бяха организирани, вероятно и двете. Заснех кратко видео с момченцето с прословутата тениска RAKIA което със сигурност го видях да хвърля камъни, а след това да приема инструкции по телефона от някого.

Обнадеждени от развръзката, хората започнаха да правят барикади. Всякакви хора носеха плочки от тротоара на Оборище от страната на Художествената академия. Чуваха се викове защо не вземат да изнесат и плочки от страна на Планет. Ще стане ясно защо това не беше възможно.

Като видях интусиазмът на хората, ми хрумна, че всъщност БСП възроди бригадирското движение. Разбира се, не в много добра посока. Хора къртеха павета, много от протестиращите възразяваха, дори се караха с трупащите всевъзможни неща на купчина напреки на улицата.

По-късно разбрах защо тротоарът от страната на Планет остана непокътнат. Без коментар.

Хората обикаляха около Народното събрание и видимо се увеличаваха. Явно новината за нападението от страна на полицията беше стигнала бързо, и виждах кат от метрото и от всички улици се стичаха хора.

Някой ми припомни как всъщност през 1997 година са извели от Парламента народните избранници, а именно през градинката между Народното събрание и Университета. Светна ми, че е вероятно това да направят, а като гледах и други хора да туитват с призив тази част да бъде добре защитена.

Някой сподели супер готин инструмент, който показва в реално време на карта на София къде се туитва с хаштаг #ДАНСwithME и хронологичен поток на всички съобщения

А междувременно се опитвах да разбера какво казват медиите. Понеже бях на мястото на събитието, нямаше как да гледам телевизия, но се опитах да разбера по радиата. Нищо, изнервено сменях станция след станция – музика и публицистични предавания. А междувременно Слави…

Направи ми впечатление колко различни са хората от това което съм виждал на масови мероприятия. Нямаше търкалящи се бутилки и отпадъци по земята, кошчетата преливаха, но хората събираха боклука си около тях. По късно разбрах, че протестиращи са минали и са направили оборка и на малко останалият боклук около парламента. Не сме ние прасетата!

Барикадите започнаха да никнат. Първата беше на Оборище зад Александър Невски, направена с плочки от тротоар. Появиха се палми от съседно заведение и пътни знаци. Втората беше от пейки пред входа на катедралата. След това на жълтите павета от двете страни на парламента с кофи и плочки.

АААААА

Затишие преди буря. Повече от 1 час жандармерията събираше мощ, почиваше и в рамките на 20 мин всички бяха отново на крака готови за поредната акция.

Оправдаха се очакванията да направят пробив през градинката. Този път полицията беше още по брутална, а хората пак с вдигнати ръце. Биха ги в гръб, мачкаха ги. Според шефа на полицията това е добре свършена работа. Така правили и на #occupywallstreet

Валят призиви в twitter, но е 3 AM и няма достатъчно хора. Ясно беше на всички, че рано или късно ще ги изкарат.

Въпросът е защо с това насилие? Защо сами си организираха погром? Днес стана ясно – за да дискредитират протеста, да обясняват нагло как не полицията, а хората са били нападателите, как не протестиращите, а елита в Парламента е бил мачкан.

 

 

 

Share This

About the author

co-founder of Imagga, image recognition startup, organizer of StartUP NEXT Conference in Sofia, annual startup conference in English focussed on CEE, blogger, Startup Weekend supporter

View all articles by chris

Коментирай

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading Disqus Comments ...