Среща с Европа

Среща с Европа
3 Flares Twitter 0 Facebook 3 Google+ 0 Pin It Share 0 3 Flares ×

Днес имаше среща с Вивиан Рединг, заместник председател на Европейската комисия по актуални теми за Европа. Разбира се, диалогът беше напрегнат и повечето въпроси бяха свързани с текущата политическа обстановка в страната. Много хора се разсърдиха в Интернет, че хората не са говорили по темата, че предимно се интересуват от личните си проблем, битовизми и частни случаи. И е така, и не е така.

Не можеш да се радваш на красивата гледка от къща, която е неремонтирана, със счупени прозорци, прогнили греди и течащ покрив. Сори, Европа, ама у нас вони, и не можем да мислим много за светлото бъдеще на общността. Просто защото в момента буквално спасяваме дупетата си. Борим се с вятърни мелници, борим се за основни права – правото да протестираме, правото гласът ни да бъде чут, правото ни да бъдем представени в Парламента, правото да поискаме предсрочни избори.

Рединг многократно заяви подкрепата си към протестиращите срещу правителството, корупцията и олигархията.

Еврокомисар Рединг говори за стабилност. Какво означава това. За мен това е политически коректен начин да кажеш, че подкрепяш предсрочни избори. Както стана ясно Европейската комисия няма правомощия да иска оставката на което и да е правителство, но може да изпрати силни пожелателни сигнали какво е добре да се случи в дадена страна-членка

  Разбира се и постоянната мантра за ускоряване реформите в съдебната система. Друг е въпросът възможно ли е нещо толкова тромаво и загубило отдавна вярата на хората да бъде променено. 

Свободна медия бе последният хайлайт от обсъжданите теми.

Важен е да се отбележи и ентусиазмът на Президента на РБългария и прочувствените думи в началото и края на събитието. Според мен въпросът на Президента дали комунизмът в България е приключил беше реторичен. Отговорът на този въпрос е явен за всички нас. Решението минава през #ОСТАВКА на корумпираното правителство на Орешарски и компания.

Share This

About the author

co-founder of Imagga, image recognition startup, organizer of StartUP NEXT Conference in Sofia, annual startup conference in English focussed on CEE, blogger, Startup Weekend supporter

View all articles by chris

Коментирай

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading Disqus Comments ...