Как да се предпазим от полицейско насилие

Как да се предпазим от полицейско насилие
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

Покрай протестите последният месец и половина имаме доста взимане даване с полицията и държавния репресивен апарат за смазване на протестите. Повечето от нас са неопитни в контаките ни с органите на реда, имаме респект и често не знам какво ни е позволено и какво не. Супер важно е да познаваме правата си, защото иначе полицията и сродни контролни служби ще се опитват да ни манипулират и да ни втълпяват вина и да ни дизинформират за това какво ни е позволено. Уж си вършат работа. Нашата работа пък е да знаем правата си.

Препубликувам текста за полицейското насилие на Николай Хаджигенов, където доста подробно е обяснил как да взаимодействаме с полицията. Прочети, защото както изглежда, ще сме на улицата още неопределен брой дни:

Гледайте да не сте сами! Ако сте сами на протеста гледайте около вас винаги да има няколко човека. Ако ви спрат полицаи, започнете да снимате с каквото имате под ръка, дори с телефон. Ако нямате камера на телефона, запишете гласовете и го правете съвсем демонстративно. Няма закон, който да забранява записването, снимането и филмирането на каквото и да било! Всякакви позовавания на униформените на Конституцията и или на гражданските им права да не бъдат снимани са неприложими, доколкото бидейки с униформа и на работа, те не са обикновени граждани.

Не спорете с униформените! Като цяло това е едно безсмислено действие, т.к. ако те можеха да мислят, а не само да изпълняват безпрекословно заповеди, нямаше да се стига до спор. Дръжте се на положение и учтиво, но твърдо отстоявайте правата си.

Съгласно, чл. 5. Закона за закрила на личните данни

(1) Забранено е обработването на лични данни, които:

1. разкриват расов или етнически произход;

2. разкриват политически, религиозни или философски убеждения, членство в политически партии или организации, сдружения с религиозни, философски, политически или синдикални цели;

Т.е. събирането на всякакви данни от МВР по време на протеста за участниците, техните плакати и прочие е незаконосъобразно.

На следващо място, грубо нарушение на правата на гражданите, включително правото на свободни събирания, протести и прочие е изискването да се легитимирате с лична карта или друг документ за самоличност. (такива са още шофьорска книжка и международен паспорт)

Преди всичко, първо униформените и цивилните служители са длъжни да се легитимират пред вас със служебна карта, на която трябва да има залепен актуален стикер, както и полицейска значка. Униформените трябва да имат на видно място табелка/бадж с името. Не се притеснявайте да искате да видите стикери и значки. Нещо повече, запишете си надлежно всички данни на проверяващите, за да ако случайно в хода на проверката „паднете по стълбите“ да не си загубите съвсем паметта.

МВР нямат право да изискват да се легитимирате ако участвате в мирен протест, но ако ви се случи, след като направите гореизброеното дайте си личната карта за да не паднете много пъти с държащите ви полицаи, като Радослав Божинов, например.

Съгласно ЗМВР, могат да ви искат да се легитимирате само в следните случаи:

1. разкриване, предотвратяване и пресичане на престъпления и други нарушения, свързани с националната сигурност и обществения ред;

2. установяване самоличността на лица, подготвящи, извършващи или извършили престъпна дейност;

3. издирване на лица, които се укриват от привличане към наказателна отговорност или са се отклонили от изтърпяване на наказание по дела от общ характер, както и издирване на безследно изчезнали лица;

Или иначе казано ако извършвате, извършили сте или се непосредствено се готвите да извършите престъпление. Също така ако приличате на лице обявено във бюлетина за издирване. Това се проверява много лесно и въпреки твърденията на униформените, бюлетинът не е секретен. В крайна сметка го публикуват на сайта си.

Ако все пак работата започва да отива на задържане или ескалира веднага звъннете на адвоката си и им го кажете. Имате право на адвокат по всяко време независимо от процесуалното ви качество в момента! Всякакви приказки от сорта, че на адвокат имат право само обвиняеми и подсъдими са цветанизми.

Съгласно чл.56 Конституцията на Република България:

Всеки гражданин има право на защита, когато са нарушени или застрашени негови права или законни интереси. В държавните учреждения той може да се явява и със защитник.

Преценката дали, кога или как да се ползва защитник е на гражданите, а не на МВР!

Ако все пак ви задържат и ви помъкнат към някое районно тутакси се обадете на някой близък, особено ако не познавате адвокат. По възможност избягвайте служебните защитници, т.к. в идеалния случай за парите, които им плащат, те не се напъват особено.

Избягвайте всякакви конфликти, включително вербални с униформените след задържането. Не подписвайте нищо и не пишете обяснения на никаква цена. Идеята, че ако откажете да подпишете, каквото ви дават, защото ще удостоверят отказа ви със свидетели е смехотворна.

Поискайте и си вземете заповедта за задържане, протокола за личен обиск (претърсване и изземване на лице) и декларацията. Това са трите документа, които може и трябва да разпишете, като в декларацията в съответните графи пишете, че имате някакво заболяване и искайте да ви прегледа лекар, защото всички влизат здрави и прави, а после ходят по телевизиите да си показват синините, които обикновено сами са си нанесли…….. В декларацията посочете, че искате да ползвате личен адвокат дори и да нямате и че искате да се свържат с определен човек – близък, който да вземе необходимите мерки.

Незабавно след освобождаването ви от кауша, намерете адвокат и обжалвайте задържането си!!!!

Знай правата си и протестирай смело! Ще се видим на #ДАНСwithME

 

Share This

About the author

co-founder of Imagga, image recognition startup, organizer of StartUP NEXT Conference in Sofia, annual startup conference in English focussed on CEE, blogger, Startup Weekend supporter

View all articles by chris

Коментирай

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading Disqus Comments ...