Светът е Олимпиада

Светът е Олимпиада
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

Some rights reserved by PowderPhotography

От днес светът е олимпиада. В древни времена по време на Олимпийските игри враждите са оставяни на страни, и тогавашният свят е празнувал възходът на човешкият дух и воля за просперитет, победа, спортменство.

Олимпиадата е за трети път в Лондон. До колкото знам единствения град, удостоен с тази чест. Да правиш Олимпиада с такъв размах и в такова време е предизвикателство, на което малцина нации могат да отговорят. Летвата беше дигната високо в Китай – поне що се отнася до организация, демонстрация и условия за спорт. Но Лондон е различен. Дори церемонията по откриването на игрите беше различна.

Кралицата, мистър Бийн, Джеймс Бонд, Бийтълс, Продиджи, Вангелис бяха вплетени по страхотен начин в програмата, типично по британски, с лека нотка на самоирония, но и с много гордост за това, което нацията е дала на света.

  • Единствено Лондон е бил домакин на олимпиада три пъти
  • Във Великобритания за първи път спортът е станал част от учебната програма в училищата
  • 007 секортира НВ Кралицата от Бъкингамският дворец с въртолет до Олимпийския стадион (разбира се, не Кралицата скача от въртолета с парашута)
  • 23 тона тежи Олимпийската камбана
  • 284 репетиции са направени за церемонията по откриването
  • 7346 кв. м трева са използвани, за да се предаде автентично прословутата британска ливада по време на откриването

Лично на мен откриването много ми хареса, беше дълго, пленяващо, разказа една приказка за възхода на една нация, от спокойния провенциален живот, минавайки през ерата на механизацията и стигайки до съвременното британско общество, което е пъстро, но все така гордо и все така със странно чувство за хумор.

Уверен съм, че игрите ще бъдат голям успех. Надявам се някакъв и за България. Все пак сме доста малка страна, която през годините, в които е участвала в Олимпийските игри е спечелила над 50 златни олимпийски медала. Това не е малко постижение. Друг е въпросът какво е състоянието на българския спорт, но не съм нито запознат, нито съм човекът, който да прави анализ на това.

Все пак трябва да сме горди, че участваме в най-голямото спортно събитие на планетата. Имаме с какво да се похвалим. Мария Гроздева бе почетена като една от забележителните атлети в официалното приложение за iPad за Олимпиадата.

Дано и други български спортисти намерят място във вечната стена на славата на Олимпиадата.

Феноменално и медийното отразяване на Олимпиадата. За първи път ще сме свидетели на невъобразим шум в социалните медии за Олимпиадата, по всички възможни канали. Разбира се, че ще има YouTube канал, Facebook страница и Twitter акаунт. Разбира се, че има и страхотни официални приложения за iPhone и Аndroid – London 2012 Join In и London 2012 Results, чрез които може да седите информирани за всяко едно събитие и всяка една победа, които се случват на Олимпиадата

Ако сте пропуснали церемонията, в галерия на официалния сайт на Олимпиадата ще намерите страхотни снимки от събитието.

Share This

About the author

co-founder of Imagga, image recognition startup, organizer of StartUP NEXT Conference in Sofia, annual startup conference in English focussed on CEE, blogger, Startup Weekend supporter

View all articles by chris

Коментирай

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading Disqus Comments ...