Разхождай се, изпълнявай мисии и получавай гео-купони

Разхождай се, изпълнявай мисии и получавай гео-купони
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

Идеята за купоните е малко чужда за нашия пазар. Благодарение на сайтовете за групово пазаруване, купоните все повече навлизат в нашето ежедневие. Те са неразделна част от американския живот. Едва ли има домакинство, което да не намери поне една оферта с купон в пощенската си кутия всеки ден. Статистиката показва, че през 2010 само в САЩ са били раздадени над 330 милиарда купона. Въпреки, че традиционните купони за отстъпка се считат за доста ефективни, те имат и своите недостатъци – похабява се доста хартия, за да бъдат разпечатани, трудно е да се определи колко купона са в обръщение, не е възможно да бъдат персонализирани спрямо нуждите на получаващите ги. Още нещо – достъпни са за абсолютно всеки, което не ги прави „специални” и „желани”.

Първата стъпка към това да бъдат направени купоните по-специални беше направена от Групон сайтовете. Идеята за груповото пазаруване не е нова, но благодарение на социалните мрежи и развитието на Интернет стана възможно да предложиш продукт или услуга много експедитивно, да не се налага да чакаш да бъдат разпечатани купони за отстъпка и допълнително те да бъдат разпространени на голяма територия. Ползата е взаимна за фирмите и за клиентите. Фирмите могат сами да преценят каква отстъпка и колко купона да предложат в определен слот от време. Потребителите решават коя оферта им е най-изгодна, но все пак трябва да закупят купона преди той да изтече. Определено се разчита на импулсивни решения, но се оказва, че доста голяма част от решенията за покупка на услуга (дори за почивка) са такива. Да не забравяме и груповия принцип – в момента, в който видиш колко хора са купили офертата си казваш “Явно това е доста изгодно, най-добре да побързам да купя и аз”. Разбира се и този модел има доста недостатъци, но като че ли за сега работи, дори и в България. Наличието на над 100 сайта за групово пазаруване, както и изявени лидери на пазара, които правят сериозни обороти, сами по себе си доказват успешността на този нов модел.

Проблемът ми с груповите оферти, е че са токова много и толкова разнообразни, че ми отнема прекалено много време да прегледам всички и все по-рядко пазарувам. Може би добро решение ще е, ако мога да получавам специални оферти, които отговарят на моите интереси и моята локация. Каква е идеята?

Ден без смарт телефон е изключително рядък за модерния жител на града. Вървим по улицата и се ровим из телефона, в градския транспорт, в кафето, телефонът се превърна в неизменен аксесоар, без който не можем. Първото нещо, което проверявам преди да изляза от къщи е дали е с мен телефона. Инстинктивно докосвам джоба, в който го държа като слизам от таксито или автобуса, през 5 мин проверявам какво става във Facebook или Twitter, когато съм в ресторанта, дори по време на среща 😉 Сигурен съм, че много хора са точно като мен, пристрастени сме, абонирани да държим малкото чудо, което ни държи свързани със света непрестанно. От какво имам нужда?

Приложение, което знаейки моето местоположение ми предлага купони, които са базирани на местата, които посещавам и на моите интереси! Би било интересно, ако има и някаква геймификация. Примерно да изпълнявам някакви мисии и като резултат да получавам интересни предложения за местата, които съм посещавал, или харесвам, или ме интересуват.

Точно това е идеята на Geo-Coupon – iPhone приложение, което ще се тества през следващите няколко месеца познайте къде – в София! Създателите му са от Тайван, но са спечелили световен конкурс, който се организира по проект финансиран от Европейската комисия и тестовете ще се правят в България от Digital Spaces Living Lab.

Geo-Coupon предоставя възможност да получите дигитални купони след като сте изпълнили посочена от рекламодателя мисия. Тя може да е разнообразна – да сте се чекирали на едно или няколко определени места, да сте закупили нещо и да сте се чекирали на определено място и всякакви варианти, които биха били интересни за потребителя и се виждат смислени на рекламодателя. След като дадена мисия е изпълнена от потребителя, той получава купон за намаление на своя мобилен телефон, който може да е под формата на снимка с рекламно послание, QR или бар код с уникален сериен номер. Още докато е в магазина или при следващото посещение, потребителят показва получения купон и получава отсъпката, която той му дава.

Мисиите, чрез които получавате гео-купон са направени като игри, в които има предварително дефинирани правила и цели. Мисиите могат да бъдат организирани около време, място или с участието на няколко човека. Примерно, за да получите по-голяма отстъпка, трябва в определен интервал от време да посетите дадени магазини и да се чекирате. Възможностите са неограничени, надявам се рекламодателите да осъзнаят, че да дават интересни мисии на своите клиенти е забавно, особено ако отстъпките в купоните, които ще получат клиентите им след това са …. значителни ☺

За момента Geo-Coupon e разработен във версия за iPhone. От април до юни 2012 приложението ще бъде тествано в София на три различни места – в кафене, книжарница и ресторант. Идеята на създателите е да проверят как се възприемат възможностите за виртуални купони от техните потребители и от рекламодателите. Ще бъда проиграни различни мисии, така че да се оцени какво най-добре пасва на целите на търговците, но същевременно е най-приемливо и желано за потребителите на приложението.

Аз ще се включа активно в тестването, защото темата ми е много интересна, и за целта помогнах на разработчиците на Geo-Coupon от Тайван и на Digital Spaces Living Lab с една анкета, която е на български и ще се радвам, ако отделите малко време, отговорите на въпросите в нея и въобще размърдате мозъците си на тема гео-купони и споделите всякакви идеи и мисли, които имате – http://bit.ly/HgMD7N 

Share This

About the author

co-founder of Imagga, image recognition startup, organizer of StartUP NEXT Conference in Sofia, annual startup conference in English focussed on CEE, blogger, Startup Weekend supporter

View all articles by chris

Коментирай

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading Disqus Comments ...