Зелено, зелено…

Зелено, зелено…
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

Наскоро прекарах около 40 дни в Ирландия и нямаше как да пропусна St. Patrick’s Day тази година – най-илнадският празник. Всичко е в зелено и навсякъде обилно се лее Гинес и ирландско уиски. Жалко, че не съм в момента в Ирландия. Като видях как празнуват и се веселят по всеки повод, мога да си представя как се празнува този ден. Всъщност, Уикипедия ни казва, че това е най-повсеместно отбелязвания празник посветен на светец в целият свят. Ирландската диаспора в САЩ, Канада и Латинска Америка празнува не по-малко бурно, отколкото в Ирландия.

Св. Патрик е патрон на Ирландия. Всъщност е британец, който използва трилистната детелина, за да обясни на ирландците идеята за Триединството на Бога.

Интересно, но тази година открих, че празникът има своите корени и в България. Всички ирландски пъбове бяха пълни по случай празника и въобще не липсваше празнично настроение. Традиционният Ирландски бал тази година съвпазна с празника и събра хайлафа на ирландската диаспора в Flannagance Bar. Балът е благотворителен и всички средства отиват за три организации – Cedar Foundation, the Angelia Foundation, and A21 Campaign.

За по обикновените като мен интусиасти имаше стахотно парти в ирландските пъбове. Аз бях в Мърфис за малко, където гледаха ръгби и пиеха здраво ирландска бира и уиски и след това повечко в Irish Harp, където имаше малка програма от двата клуба в София за ирландски танци. Паметна вечер с музиката от The Lord of the Dance и Guinness биричка, която беше на доста добра цена.

Не напразно Guinness се опитаха да направят вирална кампания и да обявят 17 март и денят на Ирландия за най-приятелският ден на годината. Да ви кажа, успяват, на локално ниво, защото наистина настроението беше уникално и на глобално – защото 435 456 хора са се включили във Facebook и онлайн кампанията – нещо, достойно за наградите Гинес 😉

Share This

About the author

co-founder of Imagga, image recognition startup, organizer of StartUP NEXT Conference in Sofia, annual startup conference in English focussed on CEE, blogger, Startup Weekend supporter

View all articles by chris

Коментирай

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading Disqus Comments ...