KONY 2012

KONY 2012
3 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 3 Pin It Share 0 3 Flares ×

KONY 2012 не е първият социален проект, който се опитва да популяризира името на някой диктатор, за да осветли широката общественост какви ги върши. Дори в нашата история имаме подобен случай – Баташкото клане. Похватът е познат и изследван, но причината, поради която пиша този блог пост е друга.

Много често се хващам как осъзнавам за нуждата на някого, потресен съм от непокизма на всички, искам да направя нещо по въпроса, но ако не го направя веднага или много бързо, интусиазмът ми охлажда. Както при всички останали. После ме преследва вината, че не съм наравил нищо. Но и тя не живее дълго. Следва оправдание, апатия. В крайна сметка си казвам, че има някой друг, който сигурно вече е помогнал…

Гледайте това видео и помислете дали сте се замисляли за проблемите на тези деца от Уганда , аз да, но….

Целта на KONY 2012, проект на Invisible Children е да “популяризират” името на Джоузеф Кони, самозабравилият се лидер на LRA (Lord’s Resistance Army), който през последните 25 години е отвлекъл над 30 000 деца и буквално е наравил от тях африкански еничари. Режисиьорът Джейсън Ръсел се надява 30-минутното видео, благодарение на виралното му разпространение  да доведе до ареста на Джоузеф Кони.

Тъжно е, че такива неща се случват в момента по света. Колко сме горди с напредъка на цивилизацията ни. Наскоро писах за това, че никога преди на Земята не е имало толкова много роби, съвременни роби. CNN ги оценява между 10 – 30 млн.

Една от идеите на организаторите е да ангажират известни личности и политици с каузата и да ги накарат да говорят по темата. На сайта на кампанията по много интересен начин е предоставена възможност да изпратиш предварително подготвени туитове до съответната звезда или политик. (Това не би проработило в България, защото се оказва че политиците с истински туитър и фейсбук акаунти се броят на пръсти)

Денят, посветен на повсеместно действие и пропаганда против Джоузеф Кони е 20 април. Врявам, че ще видим някой друг плакат и в София. На този ден активисти по целият свят ще разлепят плакати на кампанията, чрез които ще се опитат да привлекат общественото мнение.

Ако си интусиаст и имаш възможност да разпечаташ някой плакат, изтегли ги от бутона долу:

 

Share This

About the author

co-founder of Imagga, image recognition startup, organizer of StartUP NEXT Conference in Sofia, annual startup conference in English focussed on CEE, blogger, Startup Weekend supporter

View all articles by chris

Коментирай

Loading Facebook Comments ...

2 comments

 1. MacTeP

  Хубаво е преди да подкрепяте дадена кауза да я проверите, а не да се доверявате на първото видео в интернет. Преди няколко дни поразучих малко нещата и стигнах до извода, че цялата работа с Kony 2012 е една измама. Ако се чудиш защо, ето линк към това, което аз намерих http://lanix.org/blog/comments.php?y=12&m=03&entry=entry120312-010105

  1. Chris

   Благодаря за съвета, но щом съм сметнал да публикувам нещо, значи съм проверил добре какво е. Все пак това е моят личен блог, и мога да си позволя пристрастност. Към видео което е гледано 100 000 000 пъти. Това между другото. 

   Много добре съм запознат с крикиката към видеото и изобщо дейността на Invisible Children, и смятам, че кампанията е изключитлено добра, въпреки че е невъзможно на всички да се хареса. Сега света знае за Кони и няма как да остане същия след такава вирална кампания.  А за да провериш, че не говоря празни приказки любезно ще те помоля да прочетеш следните две статии – http://invisible.tumblr.com/post/18960441299/a-movie-directors-thoughtful-response и това – http://www.nytimes.com/2012/03/15/opinion/kristof-viral-video-vicious-warlord.html?_r=3&src=tp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading Disqus Comments ...