Новият iPad

Новият iPad
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

Голямото чакане приключи, най-после доживяхме Apple да обяви новият iPad. Така и не разбрахме дали ще е iPad 3 или iPad HD, но има ли значение, новините са повече от добри.

Липсата на Стив Джобс се усеща, но директорът на Apple, Тим Кук се справи страхотно с отваряне на събитието. Ерата на PC наистина приключва.

Новините са основно три – iOS  5.1, Apple TV и новия iPad.

iOS 5.1 ще позволи поддръжката на ретина дисплей и редица подобрения, от които най-интересните:

 • възможност да триете снимки от Photo Stream
 • Шоркътът за камерата вече е постоянно видим при заключен екран на iPhone 4, 4S
 • Разпознаване на лица при снимане
 • Редизайн на приложението за камера за iPad
 • Подобрен звук за част от съдържанието в iTunes
 • Контроли за ускорено прослушване на подкасти

Вече ъпдейтнах до iOS 5.1 на iPad и iPhone 4,  пригответе си поне 30 минути на устройство, става бавно, но сигурно.

Втората новина бе подобрената версия на Apple TV. Това беше дълго очаквано и лично аз съм супер щастлив, защото дълго време чаках да излезе. Добрата новина е, че Apple TV ще поддържа 1080p. Също така новата ТВ дажджа има обновен интерфейс, доста по-бърз процесор, и разбира се – се продава на същата цена – $99. Купувам 😉 Да се надяваме в България скоро, иначе датата, от която ще се продава в САЩ – 16 март.

Трето, Царят на вечерта – новият iPad. Не знам защо не го нарекоха iPad 3, но най-вероятно това ще е името му. Първите впечатления от снимките са, че новият iPad много прилича външно на предшественика си – iPad 2. Приликите в дизайна са не просто прилики, да кажем, че е почти същия. Като хардуер и софтуер, разбира се има много подобрения. Не е на-революционата промяна, но общо взето не се оправдаха само очакванията, че екрана ще симулира различни видове грапавост при допир, че ще има нов док конектор и че няма да има физически бутон в долната част. Ето какво все пак притежава iPad като характеристики:

 • Ретина дисплей (Retina Display) или резолюция от 2048×1536 (246 px на инч) което го прави таблетът с най-висока резолюция за момента. Това значително ще увеличи четимоста и оттам красотата на приложенията за iPad.
 • Двуядрен процесор A5 – сериозна процесорна мощ, която надминава тази на Xbox благодарение на четириядрата видео карта.
 • 5MP iSight камера – значително подобрение от предната камера. Сега като характеристики тя се равнява на тази в iPhone 4S.
 • Поддръжка на 4G LTE, която е феноменално бърза и подържа до 73Mbs обвързаност – жалко, че нямам все още тестов акаунт за никой от мобилните оператори, то не се знае кога ще има работещо LTE в България, но това е друг въпрос. Само да отбележа, че в момента iPad става таблетът, който поддържа най-много мобилни банодве – поддържат се и Fast 3G HSPA+ както и доста бързия DC-HSDPA
 • Възможност да ползвате iPad  в режим hotspot (рутер) – досега това беше възможно само на iPhone 4 и iPhone 4S.

iPad 3 e почти с размерите на iPad 2, като само е леко по-тежък – 635 грама. Въпреки натъпканият доста по-бърз процесор и дисплей с много висока резолюция, животът на батерията се запазва – около 10 часа (9 часа при 4G).

Цени и наличност! Каква изненада само – на 16 март в САЩ, Канада, Великобритания, Франция, Германия, Швейцария, Япония, Хонг Конг, Сингапур и Австралия. И сега внимание – в България и още сума ти страни на 23 март. Цените остават като при iPad 2 като конфугурациите са същите – 16G, 32G, 64G в бяло и черно.

Бяха демонстрирани още няколко софтуерни нововъведения, от които най-значителните:

 • Възможност за диктуване на текст – достъпва се от нов бутон, добавен в клавиатурата от ляво на празния символ. Доста интуитивно използване стига да имате добър английски. Всъщост се поздържат 6 езика – американски, британски, австралийски, френски, немски и японски.
 • iPhoto –  доста необходимо и чакан app, който по много интересен начин ви позволява да редактирате изображенията си директно на iPad. Поради голямата  графична мощ на новият iPad е възможно да се обработват снимки с резолюция до 19MP. iPhoto позволява доста умен начин да браузване на колекциите от снимки, мулитъч редакция, добавяне на професионални ефекти, прилагане на различни четки за просветляване или подобряване на части от изображението. Интересна е възможността за съставяне на фото журнали, към които дори може да се добави дата като иконка и прогнозата за времето за съответния ден. Хитро хрумване.
 • Почти всички приложения на Apple са обновени, като доста съществени промени са направени по iMove, GarageBand и iLife пакета –  Numbers, Pages и Keynote

Това в най-общи лиини беше представено. Остава да хванем в ръка съвсем скоро невероятният iPad и да му се радваме…. съвсем скоро.

И едно много интересно наблюдение. Изглежда Apple са решили да изхвърлят от употреба номерацията на продуктите си. iPad 3  просто беше наричан новият iPad. Има логика. Следователно iPhone 5 сигурно ще бъде просто “новият iPhone” или още по-силно – the brand new iPhone. Хайде, нямам търпение и него да го покажат.

Share This

About the author

co-founder of Imagga, image recognition startup, organizer of StartUP NEXT Conference in Sofia, annual startup conference in English focussed on CEE, blogger, Startup Weekend supporter

View all articles by chris

Коментирай

Loading Facebook Comments ...

5 comments

 1. Ivan Aleksandrov

  Не знам как не си разбрал, но новият iPad ще се казва… iPad. Изчистено и просто – както е например iPod Touch (независимо от генерацията). Аз лично залагам, че дори следващият iPhone ще е само “iPhone”.
  Според мен Епъл изчистват имената – както махнаха “Mac” от “Mac OS X 10.8” и стана просто “OS X 10.8″…

  1. peteriliev

   Окей, но на мен ми е интересно как ще се казва iPad-а след този. Този е Новият iPad. Другия как ще е – Още По-Новият iPad ли ?…. И аз го забелязах това още на keynote-а и ми стана странно.

   1. Chris Georgiev

    Ще се казва просто iPad, по същия начин както именуваха iPod – ако си спомняш там нямаше iPod 1, 2, 3 – просто бяха iPod, като за да означиш за коя модификация става дума просто споменаваш кое поколение е. В новото видео на iPad има точно такова споменаване за новия iPad –  трето поколение  iPad, а не iPad 3

 2. Иван Савков

  ” Колкото по просто, толкова по-добре ” – политика, която е изградила apple до върха.

 3. Pingback: Новият iPad | Информ@ЛИЧНО

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading Disqus Comments ...