Сапун за всяко дете

Сапун за всяко дете
3 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 3 Pin It Share 0 3 Flares ×

 

Често говоря за предприемачество, но една тема ме впечатли и като че ли промени малко пренебрежителното ми отношение към социалното предприемачество.

Рециклирането на сапун е проста идея, която може да донесе огромни ползи за развиващите се страни в Африка и други части на света. Само във САЩ ежедневно се изхвърлят бизо 3 млн. сапунени блока от близо 5 млн. хотелски стаи. Global Soap Project събира изхвърляните ежедневно сапунени блокчета, почиства ги, претопява и препакетира, и ги изпраща на нуждаещи се от сапун в Африка и по целия свят – бежанци, сираци, общности засегнати от природни бедствия.

Дерек - социален предприема

Никой до сега не се е сетил, че този сапун може да предпази деца в Африка от дизентерия и други болести, причинени от ниска хигиена. Една от причините за високата детска смъртност на африканския континент е нехигиенични условия на живот, главно дължащи се на липса на течаща вода и сапун. Голяма част от Африка не е бедна на вода, но липсват елементарни навици за хигиена.

Помислете си колко пъти използвате сапуна в хотелската стая и задавали ли сте си въпроса какво става с него? Вероятно някои хотелски вериги имат програма за рециклиране, но по-голямата част от хотелите просто го изхвърлят. Чиста загуба на ресурс, който може да спаси човешки животи.

Идеята е на Derreck Kayongo от Атланта, който през 2009 г. основава Global Soap Project. Дерек, заедно със своето семейство емигрира от Уганда в САЩ, подгонен от тираничния режим на Иди Амин, по време на който над 500 000 души намират смъртта си. Мотото на Дерек е просто:

Искам да поставя сапунено блокче в ръцете на всяко дете, което не може да си го позволи.

Derreck е един от героите на CNN за 2011 г. За момента организацията не приема сапун от частни лица по редица съображения, но винаги можеш да помогнеш като дариш нещо 😉

Share This

About the author

co-founder of Imagga, image recognition startup, organizer of StartUP NEXT Conference in Sofia, annual startup conference in English focussed on CEE, blogger, Startup Weekend supporter

View all articles by chris

Коментирай

Loading Facebook Comments ...

2 comments

  1. Sunny

    Чудесна идея! Всъщност, май такива полезни идеи идват съвсем естествено, когато имаш сърце за страдащите. Благодаря Крис, че го сподели 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading Disqus Comments ...