Как промотираме България?

Как промотираме България?
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

 

Темата за рекламата на България е много гореща. Преди няколко дни писах да грозните обществени сайтове и кампании. Далеч съм от мисълта, че промяна може да стане по някакъв магически начин, но да седим пасивно и просто да консумираме помията, с която ни заливат не е нещо, което мога да правя. Затова имам този блог, за да кажа мнението си за нещата. Знам, че на някого няма да му хареса, защото вероятно е усвоил пари по някой проект. Или познава някой, който се е облажил от обществена поръчка.

Повод на поста е официалният туристически портал на България. Милионният бюджет на този проект бе обект на много коментари и множество постове. Комбинацията цена – качество на изпълнението обаче е нещото, което ме потриса. Защитници на проекта обясняват колко е скъпо да заснемеш качествено снимки и видео в подходящо за това време и как за това са отишли милионите. Добре, чудесно. Но това е сайт, не каталог на снимки и видеа. Като сайт, това “нещо” е едно НИЩО.  Събрана една информация и хвърлена в един посредствен темплейт.

 • Скучно форматиран текст в статиите. Някой седнал и написал едни текстове като за учебник по география. Понятие си нямат какво означава да напишеш текст за сайт. Да са чували за нещо като текстови линкове? Да не говорим как е написан текста. Примерно статията за Чудните скали съдържа чудна информация за това как са обявени за забележителност с Постановление на Министерския съвет No.1869 от 17.02.1949. Ех, това е много ценна информация за някой, който иска да посети България. С това го посрещаме още в първия абзац. Ако се задълбае, може примерно да стигне до източника (внимание .doc файл с пречудното име DOS-5) на тази и много други забавни факти в сайта.
 • Снимки и мултимедия – язък за хубавите снимки, като са набити миличките в дясно в някакви тъмбнейлчета и чакат някой заблуден и отегчен от текста потребител да разцъка. Същото за видеата. Като сте дали толкова пари за видео продукция що не се изфукахте? Какво ги наредихте в дясно скрити зад грозни оранжеви стелки?
 • Кратки пътища – това за какво е там, само защото го има в заданието ли? Не е ли там, за да се ориентирам къде се намирам в структурата на сайта? “Официален туристически сайт на България / Обект” ми дава ясно да разбера, че съм в Начало | Видове туризъм | Екологичен туризъм | Ждрелото на река Ерма
 • Списъци с туристически забележителности – такива липсват, поне на първо четене. Обектите са показани на google maps която отново е навряна в дясно. Можеш да я увеличиш като кликнеш линка “Виж картата” и тогава се появява един таб Списък, в който са изброени обектите с малки тъмбнейлчета. Доста удобно, не смятате ли?
 • Чудна музичка още като отвориш сайта. Аз докато намеря откъде се изключва бая послушах. Образователно е. Само дето не се сещам кога за последно съм виждал подобна приумица на официален туристически портал. Иновацията му е майката.
 • След като намериш откъде се спира музиката, ти се иска да цъкнеш и на иконката с очилца. Аз си мислех, че това е някакво подробно търсене, ама не би – текстова версия. И то каква! Албиноски вариант на текстова версия.
 • Цели едни секции в сайта са достъпни само от началната страница и ги няма никъде в навигационна лента – Бизнес, Събития, Маршрути, Актуално.  Хайде да кажем в навигацията в хедъра ги няма, че да е по-изчистена структурата и да са видими основните акценти на сайта. Ама защо ги няма във футъра? Там има по-важни линкове, като към валутните курсове на БНБ и  bgturizam.com (страшно име), който се явява нещо като недоносено братче на текущия сайт, защото е почти празен.
 • Потребителски страници – може да качвате снимки, видеа, маршрути, стига да проработи регистрацията. Има FB Connect, но като се опитах да свържа FB профила си ми даде грешка, че такъв потребител не съществува. Потребителската част разбира се е празна, защото трябва да изследваш като непроходима пещера този сайт, за да намериш каквото ти трябва.
 • Следвайте ни – България има MySpace акаунт, наистина ли?  За сметка на това България в Twitter се следва от цели 88 човека и има завидните 22 поста.
 • Уеб камери – специален бутон горе над навигацията до търсенето. Разбира се, че има само една уеб камера от най-значимия в България курорт Узана, която пък защо да работи като е толкова самотна.
 • Лични данни – след регистрацията може да правите каквото си поискате в сайта, стига то да е под ограничения лимит от 100 Mb на човек. Можете да качвате снимки, ревюта, видеа, аудио файлове, маршрути. Равносметката към началото на февруари е 44 снимки, 2 ревюта, 1 видео, 4 аудио файла и 0 маршрута. От аудио файловете има качена песен на известен фолк изпълнител, не знам как ще се самосанкционират като приемат ACTA. Разбира се и Fame на Irene Cara. Сякаш тя си я е качила, много вероятно!
 • Форум – о, разбира се, как ще минем без форум, има толкова много за обсъждане все пак – всичко на всичко две нишки с по един отговор всяка и общо 72 преглеждания. Във футъра на форума се мъдри и чудна SEO връзка към сайт с 4 в името на домейна и чуднички линкове. Ех, ех, сладка работа.

Всичко това не е достатъчно и трябва да отделим няколко милиона за промотирането на това “нещо”. Какво по-иновативно от интерактивно хорце в стил  JibJab. Между другото идеята за “танцуващите глави” е патентована и се чудя уредени ли са правата на гениалната игра Хвани се на хорото.

От банерите, с които рекламираха хороиграенето буквално ми се размъти погледа и ми се завъртя свят – толкова нескопосани банери не бях виждал скоро. Сега гледам, че са оправили малко нещата, поне като го гледам не ми става лошо. Браво, има напредък.

Кой е таргетът на тази игра? Цъкаш от българският банер в българската версия на сайта, и ти се отваря английски интерфейс на играта. Все пак ако иска да спечели награда от българската държава, трябва да е понаучил български, иначе няма как да се регистрира.

Страницата с наградата е обаче наполовина на български, наполовина на английски! На английски – доколкото да разбере, че става дума за нагарада. На български – за да разбереш каква точно е наградата. Ех, хитър Петър!  Че за какво му е на чужденеца да знае каква му е наградата, нали се е забавлявал?!

Изводите оставям сами да си направите. Аз се изморих.

 

Share This

About the author

co-founder of Imagga, image recognition startup, organizer of StartUP NEXT Conference in Sofia, annual startup conference in English focussed on CEE, blogger, Startup Weekend supporter

View all articles by chris

Коментирай

Loading Facebook Comments ...

9 comments

 1. Ralev

  Апропо, от 14 приятела в Myspace  – “България” няма нито един български приятел :

  Sons of AnarchyHugh LaurieThe Biggest LoserU2Top ChefMadonnaKhloe Kardashian OdomEnrique IglesiasMetallicaAmerican Dad!Smallville Season 7 DVDPearl JamAlicia Keys

  ?!  Хитро.

 2. Ц ц ц

  Искам само да ти кажа хейтърче, че линкчето с очилцата е версия за незрящи, а тях не ги интересува особено какви са цветовете на текста и фона… Помисли малко преди да пишеш глупости.

  1. Georgi Mollov

   Аз пък да коментирам също. Ако е за незрящи този който го е правил си няма хал хабер как се прави сайт за незрящи,  skip to content, skip to main menu, skip to next. Пробвай да навигираш през text-to-speech браузер за да разбереш колко лесно се навигира в този сайт.

   Това че е за слепи означава ли че трябва да е грозно. Някой хора виждат но не достатъчно добре текстовата версия нищо нямо да им помогне. Навигация без мишка невъзможна a:focus нещо бие ли къмбана. Въобще ако трябва да говорим за usability текстовата версия е …. просто неописуема.

   Иначе дизайна ми харесва на стандартния сайт поне на мен ми е свеж.   

 3. Molec

  На автора на сайта (Ц ц ц или Цвъ Цвъ Цвъ), да му кажем само, че версията за незрящи или хора с отслабено зрение обикновено се прави в много рязък констраст с тъмен фон и светли буква.

  Иначе няма какво да се коментира тази грозотия, за която Бойко даде 5 милиона с рекламата. Автора на сайта, съвсем случайно е член на ГЕРБ и част от предизборния им щаб.

 4. Robas

  Интернет е отворено пространство за всеки, да покаже каквото иска и както го може. Но тук проблемът е друг…
  Ако платя съизмерима на тази сума пари, например за превозно средство, ще очаквам то да е минимум совалка, а не мотопед. 

 5. Milena

  Момчета, авторът на сайта (и всички, които нещо са свършили изобщо) може би са взели само около 10% от общата сума:) останалото е било “похарчено по пътя” – чист кеш за някои хора, които само подписват или се обаждат по телефона, или подобни “експертни услуги”…
  Поне така вървеше разделянето на парите по държавните поръчки за софтуер на здравната каса преди години… и едва ли много се е променила “процедурата”.
  Ако не се “губеше” толкова много по трасето, сигурно щеше да има пари да се направи нещо доста по-хубаво:)
   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading Disqus Comments ...