ACTA протест в София

ACTA протест в София
2 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 2 Pin It Share 0 2 Flares ×

 

Днес е ден, в който светът казва НЕ на ACTA. По темата се изписа много,  ето имоето мнение защо ACTA e опасна за свободата в Интерент. Днес, обаче, беше ден, в който трябваше да заявим наживо недоволството от действията на управляващите по опитите да омаловажат случващото се с като си измият ръцете с подписване на търговския договор с особено мнение. Както днес коментира Борис Луканов – това е чисто шмекеруване.

Протестът беше страхотен. Аз лично не се бях чувствал така обнадежден от протестите по Виденово време. И пак скачахме, обаче мантрата беше “Който не скача е за АКТА”. Студът, строежът на софийското метро и непочистените тротоари и улици не спряха според мен около 8 000 – 9 000 протестиращи да изминат скандирайки пътят от НДК до Народното събрание.

Изключително мирен и цивилизован протест, със силно присъствие от полицията, жандармерията и общинската полиция. Някои от полицаите се усмихваха и кимаха когато ги питаха протестиращите дали те свалят торенти и какво мислят за ACTA.

Разбира се, блогърите, които писаха и са активни толкова много онлайн бяха на улицата. Долу ще кача няколко кратки интервюта с познати с изявите си по телевизията лица от блог общността.

Ако трябва да направя заключение. Има надежда! Хората не са безразлични за това, което се случва. Беше много хубаво да видя толкова млади хора, които си бяха сложили маски, бяха направили плакати, горяха за кауза. Бъдещето на България, докато още е в страната!

Надявам се протестът да бъда отразен подобаващо по основните медии. Защото според мен беше най-масовия граждански протест в най-новата история на страната, несвързан с политически или синдикални искания. Защото беше организиран предимно в Интернет, разбира се Facebook. Защото този път опитите на политически лица да яхнат протестната вълна не се случи, поне не видимо.

Остава да видим дали Парламента и Правителството ще чуят гласът на народа. Още повече, че не е протест, в който хората искат пари или облаги. Искат свободата си, която имат сега, нищо повече.

 

Share This

About the author

co-founder of Imagga, image recognition startup, organizer of StartUP NEXT Conference in Sofia, annual startup conference in English focussed on CEE, blogger, Startup Weekend supporter

View all articles by chris

Коментирай

Loading Facebook Comments ...

3 comments

  1. Stoill Barzakoff

    Всички блогъри, които познавам бяха там без един-двама. Честно казано, ако след такъв мирен протест ПРИЕМАТ ACTA, не знам с какви очи ще ми се покажат на следващите избори.

  2. Антифашист

    Хмм, дори и да приемат АСТА, вече не ми дреме. Защото знам едно: В Русия и Китай това няма да мине (колкото и да ги е яд гнусните капиталисти). Торенти винаги ще има под една или друга форма. Софтуер, филми и музика като водопад. Но в този водопад няма да се къпят всички, а само тези, които знаят вратичките до него. А вратички ще има, винаги ще има, защото има проксита, има VPN, има и други думички, дето нашите малоумни интернет доносници и шпиони само са чували, или знаят какво означават, но изпитват ужас от това, защото не могат да проследят трафика.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading Disqus Comments ...