Уитни Хюстън – последно сбогом

Уитни Хюстън – последно сбогом
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

 

Днес е погребението на великата Уитни Хюстън (Whitney Houston) – една от най-ярките музикални звезди на хилядолетието. Жалко е, че смъртта я споходи толкова млада (само на 48 години).

The Home Going церемонията е типична за черните църкви и афро-американската култура, на която се почита човека в неговият нов живот в небето. Такава беше церомонията за Уитни, по желание на майка й Сиси Хюстън. За българският читател е може би малко неразбераем начина, по който се държат черните баптисти по време на подобни събития, но в протестантството физичестата смърт тук на земята се счита като “отиване удома”,  традиция е не да се оплаква и всичко да бъде в черно, а да се припомни на всички за житейските постижения и добродетели на починалия. Това е причината част от гостите както и хора да не бяха в черно, както би следвало при подобно събитие в България.

Службата за Уитни (така я наречи преподобният Марвин Уинанс – не церемония, а църковна служба) бе типичен пример за баптистка черна служба – прочувствена госпъл музика, пеещи проповедници, ръце дигнати в прослава на Бога. Благодарение на Уитни Хюстън целият свят беше на църква за повече от 3 часа. Страхотно!

Уитни никога не е криела своята религиозна принадлежност към Баптистката църква, както и определини връзки с Петдесятното движение. От гостите пастори няма как да не спомена имена като TD Jakes, Rev. Kim Burrell, Rev. Marvin Winans – последният дръпна накрая страхотна проповед и пя страхотно.

От амвона спомени за Уитни споделиха Tyler Perry – актьор и музикант, Bebe & CeCe Winans  – госпъл певци, близки приятели на Уитни, Clive Davis – музикален продуцент и ментор на Хюстън, Ricke Minor – музикален продуцент на Уитни.

Заслужава да се отбележи присъствието на Кевин Костнър и неговата прочувствена реч за това какво общо имат един бял мъж и една черна жена. Уитни Хюстън е партньор на Кевин Костнър в страхотния музикален филм Бодигард (Bodyguard), едноименният саундтрак към който ни подари страхотни хитове на Уитни.

За Уитни пяха Стиви Уондър, СиСи Уинанс, Алиша Кийс. Забеляза се отсъствието на великата Арета Франклин, която е кръсница на Уитни.

Ето малко от музиката, посветена на Уитни и изпята от едни от най-известните госпъл и соул изпълнители:

Donny McClurkin (пастор) – Stand

Alicia KeysSend Me An Angel

CeCe WinansDon’t Cry For Me

Stevie Wonder

Ако сте пропуснали самата служба, може да я гледате в канала на Уитни Хюстън в LiveStream – пригответе си поне 3 часа и половина.

Share This

About the author

co-founder of Imagga, image recognition startup, organizer of StartUP NEXT Conference in Sofia, annual startup conference in English focussed on CEE, blogger, Startup Weekend supporter

View all articles by chris

Коментирай

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading Disqus Comments ...