Какви са тези клипове, сайтове?

Какви са тези клипове, сайтове?
2 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 2 Pin It Share 0 2 Flares ×

 

Бях решил тази година да съм позитивен, но няма да се стърпя! Страхотно много неща ме дразнят в нашата държава, но най-много напоследък това, че публични пари (държавни и общински) се харчат, и то в особено големи размери за уеб сайтове и рекламни материали не с ниско качество, а с обидно ниско качество.

Всички си спомняме глупавата “зелена” реклама, каката с зелените дрехи, която преглеждала документи за зелени проекти, блах…

Понеже е супер нашумяла темата за ACTA с особено подозрение изгледах рекламата по случай 10 годишнината на Комисията за защита на личните данни. Няма да коментирам колко е лесен за ползване онлайн регистрацията на фирма за защита на лични данни. Трябват ти две висши, за да схванеш как се попълват тези серии от стъпки и въпроси, за които ти трябват три четири уикита да изчетеш, за да решиш кое е правилно. Вижте рекламата:

Харесва ли ви? Представям си колко пари са похарчили, за да се упражни някой да направи това чудо на рекламната индустрия. Чудя се не си ли взимат поука и не ги ли е срам да го пускат това да се върти по телевизията и да го гледа целокупния български народ. То че сме прости, прости сме, ама чак толкова?! Хайде, няма нужда.

Към края на компилацията от клипове шефката на агенцията в делови стил рецитира научени фрази без никакво чувство и отношение. Не помага и режисьорското решение госпожата да гледа нанякъде, ама не и в публиката. Безлично, делово, бюрократско. Като им е толкова скучна работата и материята, не могат ли да предадат малко човешки образ на всичко това. Да се усмихне малко госпожата, ако трябва знаме да развее (по избор от двете забучени зад бюрото й)!

Сега сериозно. Унизително е да ни третират така. Българският народ не е малоумен. Рекламата на институциите може да се прави по-добре. Много по-добре. С много по-малки пари. Но трябва воля за промяна. Чудя се, няма ли да се намери поне един бунтар в цялата тази машина наречена държавна администрация?

За да е пълна картината, ето и един “много як” скорошен проект на Софийска община, за който сигурно са потрошили сума ти пари. Разбра се, че проекта е изработен от компютърджия, който работи на 5 места едновременно!

С любезното спонсорство на програма “Култура” на Софийската община. Не истина просто. Както някой беше коментирал във Фейсбук някой ученик би направил по-добър дизайн. Несериозно е всичко това! Ето и становището на кметът на София г-ж Фандъкова(PDF) по запитване, изпратено от Стара София.

До кога? Стига толкова, не издържам вече! 😉

Share This

About the author

co-founder of Imagga, image recognition startup, organizer of StartUP NEXT Conference in Sofia, annual startup conference in English focussed on CEE, blogger, Startup Weekend supporter

View all articles by chris

Коментирай

Loading Facebook Comments ...

7 comments

 1. Boyko Blagoev

  И този не е цвете за 2млн: 
  http://bulgariatravel.org/

  Вярно, че трябва да се има предвид и заплащането за съдържание.

  Дори да се абстрахираме от външния вид, липсата на обратна връзка във Facebook например, го превръща в провал:
  https://www.facebook.com/pages/bulgariatravelorg/208234205888217 

  Да не говорим, че никой не се е сетил да направи alias.

  А ще го рекламират с още 4 млн…http://www.dnevnik.bg/biznes/2011/08/31/1148218_durjavata_shte_reklamira_noviia_turisticheski_sait_s/ 

  1. Chris Georgiev

   Ето и моят отговор по темата за “страхотния” туристически сайт на България – http://chrisgeorgiev.com/2012/02/bulgaria-travel-org/

 2. Anonymous

  Включвам се и аз по темата. Напълно подкрепям написаното в постинга. Тези… сайт-мейкъри, в желанието си да са оригинални и интересни, успяват да станат единствено смешни и неразбрани.
  Мен ме потресе преди няколко дни ето тази статия: http://www.moreto.net/novini.php?n=161823. Няма да я коментирам.

  Ето и една моя, в която отново става дума за “продаването” на България пред туристите, но погледнато от друг ъгъл: http://m-coffee.net/articles/view:kak-prodavame-bylgariq.

 3. Михаил Николов

  Моля те, прочети това за sofiamonumnets.com: http://stara-sofia.blogspot.com/2011/12/25.html

  25 хиляди!!! Аз за в пъти по-малко щях да направя по-добър. Пълен цирк! 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading Disqus Comments ...