Какво е SOPA и защо е толкова важна

Какво е SOPA и защо е толкова важна
11 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 11 Pin It Share 0 11 Flares ×

 снимка: digitaltrends.com

SOPA – Stop Online Piracy Act – цели предпазване от пиратство и нарушаване на авторските права на територията на САЩ. SOPA буквално ще се превърне в сопата на корпорации и правителства, с която ще се опитват да контролират Интернет и информацията, която се разпространява в него. Делегират се права компании и правителствени служби да спират достъпа до сайтове или до услуги като рекламни мрежи и платформи за онлайн разплащания. С други думи ако някой реши, че на сайта ти има информация с неуредени права или застрашаваща някоя американска институция, има голяма вероятност да ти бъде отказана възможността да ползваш услугите на VISA за онлайн разплащания или да поставиш реклама през google adsense.

SOPA всъщност засяга основно живеещите и бразващите в САЩ, но непряко ще засегне всеки един от нас. По своята същност тя е анти пиратски акт, целящ да позволи на медийните компании, издателите на музика и филми да могат да контролират и ограничават достъпа до всеки сайт, в който има поставен дори един линк към пиратско според тях съдържание.

Какво прави SOPA толкова страшна?

Основната заплаха идва от това, че в акта недвусмислено е обявено, че всеки сайт отговаря с цялата тежест на закона за всяко нещо, което техните потребители публикуват. Компанията разполага само 5 дни да предприеме адекватни мерки за справяне със ситуацията. Представете си какво означава това за сайтове като Twitter, Facebook, LinkedIn, YouTube?

А за отделният потребител?  Дори няма да имате право да изпеете фрагмент от песен и да го постнете в YouTube без да сте взели авторски права за това, или да сложите любим цитат от книга във Facebook. Да не говорим за снимково съдържание, за което нещата са доста по-слабо регламентирани и в настоящият момент и би било огромен проблем и заплаха дори за Google. Още по-страшно е, че дори Google и Bing биха били поставени под отговорност ако индексират съдържание с неуредени авторски права и го сервират на потребителите в САЩ.

SOPA e огромна заплаха за Wikipedia и за свободното разпространение на мнение и информация. Ако да речем бихме могли да се доверим на американското правителство, че ще съблюдава стриктно да не бъде прекрачена границата в ограничаването достъпа до сайтове, какво да кажем за примера, който се дава на други, не чак толкова демократични режими по света. На практика това би било началото на края на свободното слово в Интернет. Всяка информация, която е неудобна за бранд или правителство ще попадне под мощните удари на корпорации и правителства.

SOPA поставя под сериозна заплаха за развитието на предприемаческия дух. Много от сайтовете, на които се радваме и ползваме с радост не биха могли да съществуват ако актът се приеме – Soundcloud, Pinterest, Digg, Reddit и много, много други. Facebook, AOL, LinkedIn, Zinga, eBay, Twitter, Mozilla и Yahoo са сред дигиталните гиганти, които не подкрепят законодателният акт, като заявяват открито своята позиция против SOPA в писмо до Сената на САЩ.

Дали този акт е насочен срещу пиратството наистина и ще помогне ли за ограничаването му?

Публична истина е, че около 90% от пиратското съдържание се разпространява посредством BitTorrent протокола и не по HTTP. Това което позволява SOPA e забраната на определени DNS, което би довело до невъзможност за достъп на информация посредством HTTP протоколът. Ако DNS-ът на dnevnik.bg примерно бъде забранен за достъп то САЩ, това означава, че ако някой напише домейнът, браузърът няма да може да се свърже с DNS сървър, който да направи запитване кой IP адрес всъщност извиква това домейн име. Сами разбирате, че по никакъв начин това не заплашва разпространението и свалянето на пиратска информация, което всъщност става посредством друг Интернет протокол. Де факто SOPA не е акт срещу пиратството, а е инструмент за увеличаване на продажбите на медиа мафията (няма как да не са ви познати абривиатурите RIAA, MPIAA и т.н.)

Защо тогава SOPA има толкова поддръжници в Американският конгрес и чии интереси защитават те? Отговорът е прост, поради простата причина, че лобизмът е позволен и легален в САЩ, музикалната и сродни индустрии правят отчаяни опити да задържат натиска си върху потребителите и да продължат да грабят. И за съжаление, не заради творците –  музиканти и писатели, които по правило получават само трохи от продажбите. А за самите себе си. Разбира се, че Интернет е заплаха, и защо да не сложат ръка върху него?

Mozilla Foundation стартира кампания, която цели противопоставянето на приемането на SOPA и PIPA (Protect IP Act), в която може да се включите и да изразите несъгласието си.

Накрая изгледайте това видео. Сигурен съм, че ще ви даде представа за какво иде реч доста по-добре от това, което съм написал горе:

Следват линкове към мнението на известни личности относно SOPA/PIPA:

Тим О’Райли: Защо се боря срещу SOPA

 

Share This

About the author

co-founder of Imagga, image recognition startup, organizer of StartUP NEXT Conference in Sofia, annual startup conference in English focussed on CEE, blogger, Startup Weekend supporter

View all articles by chris

Коментирай

Loading Facebook Comments ...

9 comments

 1. waterjess

  Трябва все повече хората да бъдат информирани точно по тази тема, защото интернет отдавна не е това, което беше!
  Добра статия!

 2. Александър Александров

  Много силен пост, Крис. Пред подобен закон китайските и ирански правителства могат само да гледат със зяпнала уста … Ако бяха живи Саддам, Ким Чен Ир и Кадафи много щяха да злорадстват.

  Ще добавя още нещо – SOPA ще направи така, че иновациите и свободното предприемачество просто ще се преместят от САЩ в други държави. Те не търпят ограничения и ще се развиват в държави, които не ги преследват, заради интересите на една единствена индустрия, която сама се маргинализира. А САЩ са заплашени от страна – сивмол на свободната инициатива, да се превърнат в изоставаща държава на правните кантори и патентните бюра.

 3. Александър Александров

  Струва ми се обаче, че най-големите губещи от SOPA ще са самите правоносители на музика и филми. Щото ще трябва да заделят грандиозни пари, за да си промотират новите парчета и изпълнители, вместо просто да ни оставят да си ги шерваме и накрая – пак да си ги купим.

  Хората дават луди пари, за да се позиционират добре в Google и социалните медии, а филмовите и музикални компании си създадоха цял закон, за да изчезнат от там. Толкова са жалки и с толкова остаряло мислене, че няма на къде повече.

 4. Pingback: Как ще PIPA SOPA-та и къде в целата схема е европейският #NoDisconnect? « De Libertate Iuris Digitalis

 5. Anton

  Днеска цял ден търся информация за тия пусти СОПА и ПИПА и това засега е най-хубаво структурираният и добре обясняващ текст на българскси. Голямо браво от мен. Честно казано и на доста места на английски не се обеснява толкова добре какво представляват тия неща.  Чудя се и аз какво да напиша по въпроса в DOWNPOURBG, но при всички положения ще пусна линк към тази страница за да могат да го прочетат повече хора.

  ПОЗДРАВИ

 6. Pingback: За SOPA, PIPA и защо Wikipedia е черна | downpourbg.com

 7. Pingback: ACTA - как тайно се опитват да ограбят свободата ни | Крис - личен блог

 8. Pingback: Ограничение. « 11AM

 9. Pingback: Как да използваме правилно снимки | Social Media Guru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading Disqus Comments ...