На кого му трябва корпоративна мисия

На кого му трябва корпоративна мисия
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

 

Днес бях предизвикан от един разговор да потърся какви са мисиите на някои от големите корпорации. Казват, че мисията е много важна и начертава това, към което се стреми организацията, нейната главна цел, към какво се стреми и какъв е смисълът на съществуването й. Различна е от видението, защото е нещо, което може да бъде изпълнено, осъществено. Реших да се поровя и намерих mission statements на някои известни брандове:

Facebook

[quote ]Facebook’s mission is to give people the power to share and make the world more open and connected[/quote]

Skype

[quote ]Skype’s mission is to be the fabric of real-time communication on the web.[/quote]

Apple

[quote ]Apple is committed to bringing the best personal computing experience to students, educators, creative professionals and consumers around the world through its innovative hardware, software and Internet offerings.[/quote]

Google

[quote ]Google’s mission is to organize the world‘s information and make it universally accessible and useful.[/quote]

YouTube

[quote ]YouTube’s mission is to provide fast and easy video access and the ability to share videos frequently[/quote]

Microsoft

[quote ]Microsoft’s mission is to enable people and businesses throughout the world to realize their full potential.[/quote]

Dell

 [quote ]Dell’s mission is to be the most successful computer company in the world at delivering the best customer experience in markets we serve. [/quote]

Някои много ми харесват, други, като това на Dell са направо… Подредил съм ги по това доколко според мен отразяват истинското послание, което компанията оставя с продуктите и услугите си. Twitter например са хаотични в мисията си както бяха до скоро с бизнес моделът си – някъде бях чел, че мисията им е в процес на уточняване. Поне си го признават.

Компаниите, в които работите имат ли мисия и как тя се комуникира? Отразяват ли продуктите ви мисията, която сте си поставили?

 

Share This

About the author

co-founder of Imagga, image recognition startup, organizer of StartUP NEXT Conference in Sofia, annual startup conference in English focussed on CEE, blogger, Startup Weekend supporter

View all articles by chris

Коментирай

Loading Facebook Comments ...

2 comments

  1. Тихомир Петров

    Доста често хората не правят разлика м/у “визия” и “мисия”. Ако трябва да сме точно мисията е част от визията на всяка компания. Тя включва: Core Values – предимства чрез, които да се разграничи и вземе предимство пред конкурентите; Core Purpose – или иначе казано “мисия” и цели – това са така наречените “пътеки”, които компании като Apple например следват (наречени още пътеки на “иновациите”). 

  2. Milena

    Не разбрах защо толкова те стряска “мисията” на Dell:) Това всъщност е истинската “мисията” на всеки Изпълнителен Директор, особено ако зад фирмата има акционери … те са инвестирали за да печелят и неговата работа е да печели пари; естествено че трябва и да развива бизнеса, защото иначе други компании ще го изместят:) Хората, които сега са се втурнали да купуват акции на Facebook не го правят за да дарят пари за развитието на комуникациите, а за да спечелят от тези акции по-късно:)
    А съвсем друго нещо е “емоционалната и етична мисия”, която малко хора имат и която също така се използва за създаване на добър фирмен имидж, за привличане на капитали и за мотивация на служителите.

    Ако се загледаш какви са мисиите на фармацевтичните компании, ще решиш че майка Тереза се е мултиплицирала:) Но това е просто един много добре организиран бизнес, с много правила и лобизъм, много неетичен по отношение на пациентите, но пък така се правят много пари… и разбира се, има нужда от мноооого пари за да се развива медицината:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading Disqus Comments ...