ACTA – разделяй и владей

ACTA – разделяй и владей
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

Както за всичко останало, в България научаваме за важни неща последни. Обикновено не от медиите, защото те са заети да отразяват рекордно студеното време и визитите на Бойко Борисов. След американските проектозакони със звучни имена SOPA и PIPA, дойде ред на ACTA.

Какво всъщност представлява ACTA и как заплашва ежедневието на обикновения Интернет потребител:

ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) или Търговско споразумение за борба с фалшифицирането е един вид тайно споразумение, което дава право на определени индустрии (най-голяма полза в случая имат филмовата, музикалната и фармацевтичната) да предявяват претенции, включително парични и лишаване от свобода за действия, свързани с употребата или разпространението на нелицензирано съдържание. Под маската “търговско споразумение” всъщност се крие заговор на цели индустрии, лобирали и вероятно заплатили за услугата да могат да поставят ръка над всеки и всичко, който ползва нелегално според тях съдържание.

Престъпник според ACTA е не само този, който ползва или разпространява нелегално съдържание, но и тези, чиято инфраструктура е ползвана и не са го спрели. Това е прецедент, който няма аналог в нито едно текущо законодателство в нас и Европа. С други думи Интернет доставчиците също се бъдат държани отговорни ако в мрежите им се разпространява нелицензирано съдържание.

В своят блог Пейо е описал няколко интересни примера, които сега ни изглеждат абсурдни, но в духа на ACTA биха станали реалност. Не сте се замисляли, но по силата на ACTA когато четете приказка на детето си, или се вихрите в диви танци на фона на ретро музика на сватабата си е много вероятно да сте престъпник.   Вероятно никой няма да бъде санкциониран описаните горе случаи. Това което е плашещо е възможността по безпрецедентен до сега начин да бъде поставено ограничение върху свободата на словото и свободното използване на информация.

Ако трябва да систематизираме, заплахата е следната:

 • ACTA задължава Интернет доставчиците (ISP) да съдействат на държачите на права относно идентифицирането и предотвратяване разпространението на нарушаващото правата съдържание. Интернет доставчикът ви ще трябва да проследява действията ви и по неясна схема да преценява това, което правите дали не нарушава нечие право. Опасното тук е заобикалянето на законовите изисквания за събиране и проверка на лична информация – тя ще бъде предоставяна не на полицията при изрична заповед от съда, а на частни търговски организации. Същите ще могат да задължат доставчика на Интернет да блокира съдържанието или дори да ви спрат достъпа. (чл. 27) Нещо по-смущаващо – ISP ще трябва невидимо да ви наблюдават, за да са сигурни, че в който и да е момент не нарушавате нечии права, независимо дали сте под подозрение или не.
 • ACTA предвижда пространни и доста опасни криминални санкции за наречените престъпни деяния – парични и лишаване от свобода. Тук няма да влизам навътре в материя, която не разбирам, но ми се струва странно в търговско споразумение да се говори за и да се дават правомощия за повдигане на обвинения за криминални санкции. (чл. 23)
 • ACTA предвижда механизъм за нейното изменение (посредством Комитет по ACTA) отново по начина, по който се е пръкнала – непублично и в разрез с всички демократично установени практики. (чл. 36)
До къде е стигнало споразумението?

Някой разбра ли, че българското правителство опълномощава посланика ни в Япония да подпише споразумението? Тайно и без каквото и да е обществено обсъждане. Защото е търговско споразумение, което очевидно третира търговска тайна. Както Комитата пише в блога си: „Ние тайно ви взимаме свободата, ама това е във ваш интерес.“

Пътят на ратифициране на споразумението е труден, но ако не се действа своевременно може да се окаже отъпкана пътека и то да стане факт още тази година. Принципно Европейският парламент излезе със становище срещу ратифицирането на ACTA, но да видим.

Как можеш да се противопоставиш на приемането на ACTA?

 • Като информираш приятелите си за заплахата, която ACTA представлява. Не бъди пасивен, този път работата няма да я свърши някой друг. Зависи от всеки един от нас.
 • Като се присъединиш към мен и хиляди други загрижени за свободата на словото и правото на лична информация в нас – за целта ще има протест на 11 февруари, повече информация на събитието на протеста срещу ACTA
 •  Цяла страница с идеи и конкретни примери как можеш да се противопоставиш на ACTA

Малко интересни размишления по темата на английски: 

 

Share This

About the author

co-founder of Imagga, image recognition startup, organizer of StartUP NEXT Conference in Sofia, annual startup conference in English focussed on CEE, blogger, Startup Weekend supporter

View all articles by chris

Коментирай

Loading Facebook Comments ...

9 comments

 1. Александър

  Благодаря Крис, отново много силен постинг.

  Малко е странно, но след като прочетох какво предвижда ACTA, някак си започнах да планирам да се изнасям в някоя от страните от БРИК. Не, че Китай е подходящо място, но все ще намерим друга държава, където цензурата не е на почит.

  Явно, че Старият свят е решил в добавка към икономическото си изоставане спрямо Азия и Латинска Америка, сам да си забие и други пирони в ковчега. Това просто няма как да им донесе друго, освен фиаско.

 2. Murry Ivanoff

  Като цяло корпорациите, които базират бизнеса си на съдържание отново подхождат по грешен начин към проблема с нелегалното му разпространение. Тук има същия проблем (под формата на SOPA и PIPA) и уж временно утихнаха и двата проекта, но като е известно какво силно лоби седи зад тях съм сигурен, че ще ги разкрасят малко и след изборите ще се появят пак за гласуване. Да пием по едно за Spotify и да си пожелаем повече подобни проекти. 

  1. Chris Georgiev

   Spotify е страхотен проект, но пак поради лицензионни права на всички тези алчни посредници музикално и филмово съдържание са недостъпни в България, Spotify също. Със SOPA, PIPA, ACTA положението ще се влоши още повече – своебразна информационна завеса над развиващият се свят. 

   1. Murry Ivanoff

    Spotify е не просто страхотен, той е невероятен 🙂 И в България предполагам можеш да си го пуснеш с едно US / финландско прокси. Аз лично обаче абонамента си го спрях след излизането на Siri и iTunes Match. 

    1. Chris Georgiev

     Ползвам едно UK  прокси и е супер, от време на време ми е offline Spotify но като цяло е супер мега готина услуга. 

   2. Murry Ivanoff

    Но това са детайли де, като цяло point-а ми беше, че контент провайдърите просто трябва да измислят по-хитър начин за дистрибуция и приход от съдържание, вместо да се опитват да прокарват абсурдни закони. Ако Spotify и Netflix могат да съществуват, значи цялата индустрия може да мине към подобен модел и пак да върви напред. Вероятно с по-малко маргини, но пък и парите им за дистрибуция могат да намалеят доста така. 

    1. Chris Georgiev

     Детайли за някой, който живее в САЩ 😉 Съгласен съм, че индустрията трябва да намери по-ефективен начин да дистрибутира това, което произвежда без да рекетира потребителя. Май ти беше споделил една страхотна статия във Forbs по темата. Радва ме факта, че отделни единици също схващат идеята и застават срещу ACTA. Примерно Куелю, чиито романи са супер популярни, виж тук – http://paulocoelhoblog.com/2012/01/20/welcome-to-pirate-my-books/

 3. Pingback: ACTA дайджест

 4. Pingback: Отвратителният официален туристически портал на България | Крис - личен блог

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading Disqus Comments ...