Президентът и първата дама

Президентът и първата дама
1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 1 Pin It Share 0 1 Flares ×

 

Седмицата на инагурацията. Без майтап! Питай баба си какво е това! Аз дори не мога да я кажа тази дума. Какво му е на “Встъпване в длъжност”.

Сега ще ви кажа! Просто е демоде. Не достатъчно атрактивно, не е взаимствано достатъчно, не ни прави важни, готини, актуални.

Понеже сме малка нация трябва да си измислим помпозна церемония по встъпване на президента в длъжност, оп, инавгурация или както там го изписват по BTV. Нищо че сме парламентарна репулбика и ролята на президента ни е чисто представителна. За разлика от САЩ, където президентът има далеч повече правомощия. Да не говорим за традиция в инагурирането (разбирай ръкополагане, встъпване в длъжност).

Понеже имаме традиция в президентската институция трябва да измислим важна роля и на първата дама! Отсъствието й на церемонията беше обявено от мнозина като скандално, типично балканско. Посланието е ясно – Плевнелиев ще президент без дейна първа дама. Няма нищо лошо в това. Но ни се иска да имаме своята Мишел. Е, хайде няма нужда! Всъщност, след като Зорка беше до Гоце, с какво запомнихте тази първа дама? Аз лично с нищо? Може да бъркам, но наистина не мисля че има значение дали дамата на българския президент е политически и социално включена в дейността на институцията. Право на личен избор, който уважавам, още повече като се има що за човек е Юлияна Плевнелиева. По темата препоръчвам Не-българският манталитет на първата дама.

Понеже сме силно вярващи, част от церемонията беше и църковна церемония. Не съм против религията, аз самият съм вярващ, но протестант. Къде обаче остава разделението между църквата и държавата? Какво ако президентът ни беше от друго вероизповедание?

Палим се за неща, които са маловажни и мълчим за други, които са жизнено важни. Имитираме, но само формата, а не съдържанието. Претендираме, но правим. Искаме, но не даваме.

Време е да се променим.

Share This

About the author

co-founder of Imagga, image recognition startup, organizer of StartUP NEXT Conference in Sofia, annual startup conference in English focussed on CEE, blogger, Startup Weekend supporter

View all articles by chris

Коментирай

Loading Facebook Comments ...

14 comments

 1. Elenaa :-)

  И за да бъде пълен циркът, чуйте как прозвуча българският национален химн по време на церемонията 🙂  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=m6ff125sbIs

 2. Stefan

  Цялата история с “първата дама” е нормално любопитство на хората. В Закона за Държавния Протокол съпруга на президента не съществува. Всички приказки за някакво  неуважение на Юлияна Плевналиева към някого са жълта преса, жълти журналисти и пишман експерти. По скоро обратното това е неуважение към правото и на избор, дали и кога да се покаже публично,

 3. Георгиева

  Разбрахме, че Плевнелиева не харесва новата власт, ерго и самия свой съпруг, но да са се разбрали – че то е роза с бодли!
  Как да очакваме уважението, което дължи президентът на българите, щом в къщата му не се уважават!
  И – не съм съгласна от моите данъци да се плаща за приспособяване на охрана на къщта, в която живеят Президент&Yumito – че тогава наистина ще въкликнев и ние като княз Дондуков, но с друго чувство: “Е..ти цирка”!!!

  1. Stefan

   Кога бяхте в къщата на президента и “разбрахте”, че не се уважават?!

 4. Milena

  Съгласна съм с Chris, освен за едно: дълбока заблуда е, че първата дама проявява не-български манталитет:)
  напротив, това си е най-българския манталитет, който гласи “не ми пука за обществото, аз си гледам моите деца и моя бизнес”:)

  Аз съм много работеща жена и уважавам нейното право на личен избор, но е МНОГО ТЪЖНО, че дори на това най-високо ниво, което дава възможност за обществена дейност , българските граждани имат един не-общественик, имат просто поредната “успешна бизнес-дама”…  МНОГО ЖАЛКО е, че след няколко “първи дами”, които се занимаваха предимно с глупости, сега имаме “първа дама”, която казва, че с нищо (обществено) не и се занимава.
  А това невидимо послание е много демотивиращо за обикновените хора, не мислиш ли? Дори по-лошо – мотивира ги да правят като нея, т.е. да мислят само за себе си:)

  1. Chris Georgiev

   Откъде дойде идеята, че за да правиш обществено полезна работа задължително трябва да си знаменитост, известна личност, първа дама? Първата дама в САЩ продължава това, което обикновените хора са свикнали да правят – да даряват. Почти всеки в САЩ има кауза, която подкрепя финансово. Ние чакаме някой друг с повече пари и влияние да поеме отговорност. Комшията да изрине снега, общината да се погрижи за старите хора, държавата да оправи оградата на двора ми… хайде стига! 

   1. Milena

    здравей Chris:) не знам дали наистина не си разбрал моя коментар или умишлено го подменяш със съвсем друга идея … 
    Обществено полезната работа винаги е въпрос на личен избор (както и чистенето на снега, и внимателното отношение към децата и старите хора и благотворителността и т.н.) и за щастие в БГ има все още хора, които правят този избор – избират да помислят и да направят нещо за обществено значима кауза. За съжаление първата ни дама не е от тях – това исках да кажа. Това е просто един тъжен факт:)

    1. Chris Georgiev

     Левицата ти да не знае какво прави десницата се казва в Библията. Защо всичко, което правим трябва да е показно и демонстративно? Това, че няма да работи PR машината на Президента за нея, не означава, че няма да е полезна. Даже напротив. Оставете дамата на мира, бе хора, всеки има право на избор. Още повече, че такова чудо като първа дама няма в България, тя не съществува по действащата в момента Конституция. 

     1. Milena

      Ти пак обръщаш нещата… Тя може да направи много без никакъв PR на президента – например, ако посети 10 училища в София може много бързо да се намерят “дарители” и да им оправят вратите на тоалетните и физкултурните салони и да им почистят училищните дворове… И това ще й отнеме около 15 часа… Не е много време, нали? А за децата в тези училища ще има голяма полза!  За такива прости неща ти говоря, не за PR!

     2. Chris Georgiev

      Напротив, не обръщам нищо. Ти ми кажи, защо трябва първата дама да отиде в 10 училища, че да им оправят вратите на тоалетните. Точно за тази показност говоря. В България нещата не се правят, защото така трябва, а защото трябва да докажем нещо на някого. Промяната почва с теб и мен, не с посещенията на първата дама. А тя да си скъса гъза не може огрее навсякъде. 

     3. Milena

      това не е показност, а най-бързия начин нещо да се промени. много хора ще последват нейния пример, не твоя и не моя. на нас ще ни отнеме 10-20 години да променим “мисленето на хората”, а много по-бързо и повече хора ще последват нея, просто защото “следят” нейния живот (дори и само за да й подражават), а не твоята или моята идея … 
      затова добрият пример е важен, и също толкова важно е кой го дава

     4. Milena

      световната практика показва, че “рекламните лица” продават по-бързо и по-ефективно – това важи еднакво и за продукти и за идеи … 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading Disqus Comments ...