Сурва – Перник в пълният му блясък

Сурва – Перник в пълният му блясък
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

Сурва много подхожда на Перник. Това не е подигравка, по-скоро комплимент. Със сигурност студен януарски уикенд не е времето, в което искате да сте в Перник. Най-малкото защото мраморът на площада се пързаля от топящият се сняг и малкият фонтан е маскиран със сняг и е застанал на снежните пътеки и мами минаващите да потопят крак в ледените му води.

Сурва е с традиция и е фестивал, който ми се струва добре организиран. Харесва ми настроението на дефилиращите. Представям си колко забавно е било докато са си приготвяли костюмите и са репетирали за представлението пред журито. Забавно по селски, в най-хубавия смисъл на думата.

Алкохолни изпарения и мирис на животинска козина се носят навсякъде. Така е, когато има кукери. Сякаш модерните им версии гонят злите духове повече с алкохола и неговите производни, отколкото с шарените костюми. Последните леко избледнели и поостарели. Но имаше и изключения. Както и много “оригинални” решения.

За всички градски изискани читатели на блога ми мога само да кажа, че задължително трябва да отидат в Перник на Сурва. Струва си. Май забравяме, че има един шарен и доста забавен свят извън София. Хора, които се забавляват пълноценно и които са по-сплотени от най-натренираният корпоративен отдел. Обикновени и приятелски настроени. Толкова щастливи да бъдат с всички останали, да се покажат, да ги забележат, да са там. Студът не може да ги спре, както и твоите и моите предразсъдъци.

Аз имам много такива. Първо, религиозни. Протестантизмът сурово отсъжда суеверните вярвания и всеки опит да се справяш с злите сили извън Божията сила. Протестантското в мен не одобрява този парад на безмислието. В същото време осъзнавам, че това е своеобразен начин да запазим пъстротата и жизнеността на българското село. Защото Срува е селски празник и няма нищо лошо в това. За мен селото е свързано с невероятни преживявания и безгрижни лета. И е важно да съществува и процъфтява.

Второ, това не е изкуство, защото изкуството е изискано. На Сурва костюмите са груби, ръчно изработени, понякога кичозни, абсурдни. Фестивални биха казали някои, но нямат нищо общо с фестивалните облекла на Рио например. Но пак са оригинални. Не само костюмите, а ролите, в които влизат участниците на парада. Пример за това е типичната роля на булката, която в най-общия случай е строен млад мъж с космати крака и гладко избръснато лице (второто не е задължително). Ако някой се облече така на гей парада примерно със сигурност ще бъде освиркан. Пъстро е обществото ни и алогично понякога.

Трето – дъндъния, кебапчета, понички в гранясала мазнина и сергии с боклуци. Наистина ли така трябва да изглежда един фестивал? До там сме дораснали. Важно е, всичко да е според търсенето. На народни цени. Повечето посетители наистина се забавляват и консумират от всичко. Сурва е!

 

Share This

About the author

co-founder of Imagga, image recognition startup, organizer of StartUP NEXT Conference in Sofia, annual startup conference in English focussed on CEE, blogger, Startup Weekend supporter

View all articles by chris

Коментирай

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading Disqus Comments ...