Българските магьосници

Българските магьосници
2 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 2 Pin It Share 0 2 Flares ×

Българските магьосници са реалност. Те са големи, световно известни, много много талантливи. За страхотният им път към успеха разказва Петър Митев, основател на Chaos Group.

Магиите са множество от малки успехи които създават цялото, наречено магия. За съжаление магията на някого не може да бъде формулата на успех за друг.

Опаковката – едно безобразно недоразумение

Гледайки опаковката можеш тотално да изпуснеш живота – същността на нещата. Опаковката е всичко, което се вижда на с просто око –  първосигнално възприятия. В подсъзнанието протича процес, който се опитва да ни обясни какво се случва. Опаковката може да се семейство, жена, колата, взаимоотношения. Но те трябва да бъдат втората стъпка, не могат да са това което ви мотивира да правите неща. Ако се опитваш да търсиш щастие в предмети неминуемо ще търпиш провал.

Опаковката над съдържанието е основната спънка във всеки бизнес. Какво целим и какво ще ни направи щастливи? Ако искаш да си успешен се фокусирай над съдържанието. Това е по-трудно, но е единственото което е стойностно.

Целта на предприемача е да напълни това, което прави всеки ден със съдържание. За съжаление много хора успяват да постигнат успех в България само с PR – без истинско съдържание. Примерите са много –  чалга, политици…

Ако за бизнесът е добре да се добие рутина за определени неща, за предприемачеството рутината е смърт. Улегналият бизнесмен е сочен за пример, но  улегнал предприемач не съществува. Предприемачеството е нагласа. То е захранвано от онази постоянна, луда мисъл, която не ви дава покой.

Следвайки тези принципи, в Хаос груп решават да не тъпчат продукта в очете на хората. Решават да продават преживяване. На хората не им пука какво е Вирей (V-rey е водещият продукт на компанията) и кои са хората зад продукта. Това, което клиентите искат е да направят живота си по-лесен, да рендят по-качествено и по-бързо. Тогава Хаос груп добива смисъл и значение за клиента.

Според Петър, каквото и да направите в България, то ще е иновативно. Въпросът обаче е как да запазим мотивацията и как да избираме целите си?

Предприемачът трябва да осъзнае, че всичко зависи от него самия – какъвто си направи деня, такъв ще бъде той

За да си предприемач трябва да сте практичен мечтател. След мечтата задължително идва действие.

Не изпускай възможностите! Създавай.

Заради опаковката си поставяш погрешни цели и мотивация соето те води в задънена улица. Независимо че имаш кола и къща, сефчувстваш мизерник. Защото никога няма да бъдиш Стин или Ричард Брансън. Винаги има някой по богат и това те подтиска постоянно. Грешна мотивация с незадоволителни резултати.

Мотивацията в България много често се свежда до това да бъдат изобличени другите. Посочваш някой и казваш: “Ти си тъп и аз сега ще те порицая публично.” Това не води до никакви резултати.  Създай нещо красиво, работещо.

Провалът е нещо естествено и предприемачът не трябва да се притеснява от него. Не може да си предприемач и да те е страх от провал. Това означава, че те е страх да свършиш нещо по свой начин.

Според Петър един от най-добрите мотиватор е да качественият хумор. Когато към детските мечти добавим здравословна доза хумор, успехът е неизбежен.

Какво е успех?

Успех са нещата, които си сътворил и с които се гордееш. Каквото и да правиш, прави неща за които нама да съжаляваш един ден. Не че ще бъдете наказани, просто ставате уязвими. Какво не е успех:

 • Много хора назовават парите за основен мотиватор. Парите са средство за постигане на много по смислени цели.
 • Слава – какво е да си известен? Медиите обичат концепцията за лидера, който е страхотна личност. Да си известен само по себе си е грешна мотивация.
 • Размер на бизнеса – това не може да ти бъде цел.

След като разбрахме какво е направило Хаос Груп толкова успешна, нека да видим все пак кои са те. Историята на компанията може да бъде проследена до 1998 г. когато поставят начало на дейността. През 1999 се ориентират към  писането  софтуер. Правят “Феникс” и продават първото копие след една година. Нещата вървят добре, но фирмата се разраства прекалено бавно. Стигат до фазата, в която  започваш да мислиш за:

 • Делигиране
 • Партньори
 • Решения за капитал – диктувано само от крайнате цели
 • Какви хора да взимате на работа

В момента в Хаос груп работят 92 човека, имат офис в САЩ и много скоро в Япония и Корея.

Ето и сентенцията на лекцията на Петър:

 • Работа, учене с хумор – бачкайте, оставете мързелът на другите. Причината много неща в България да са толкова зле е защото прехвърляме отговорността върху някой друг. Поемете отговорност, нека останалите мислят, че сте се прецакали.
 • Живейте така, че да се гордеете с всичко сътворено от вас
 • Каквото и да правите, търсете любовта. Не си поставяйте за цел да съсипете конкурент. Вършете нещата с положителна настройка. Не си позволявате да си повярвате, че сте голямата работа.
 • Няма рецепти, създайте си ги сами

Какви са моите впечатления. Лекцията беше интересна, но очаквах много повече. Интересна аналогия според мен буди начина, по който говорителят се беше облякъл – напомня доста на неизменната визия на Стийв Джобс. Дори лекцията се беше опитал да структурира по подобие на прочутата лекция на Джобс пред завършващите Станфордския университет. Приликите за съжаление спират дотук.

Вижда се, че дори успелите български предприемачи не са се научили все още да говорят увлекателно и да заразят публиката. Беше поучителна лекцията, но не беше вдъхновяваща. Пожелавам си следващият успял българин да е надарен с дарбата да говори пред публика, за да може да запали повече хора. А залата беше пълна до пръсване. Интерес има, въпросът е кой ще го катализира и ще накара хората най-после да почнат да създават, вместо само да искат на управляват парите на другите.

Ще дочакаме ли?

 

Share This

About the author

co-founder of Imagga, image recognition startup, organizer of StartUP NEXT Conference in Sofia, annual startup conference in English focussed on CEE, blogger, Startup Weekend supporter

View all articles by chris

Коментирай

Loading Facebook Comments ...

1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading Disqus Comments ...