Бъдещето е сега

Бъдещето е сега
8 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 8 Pin It Share 0 8 Flares ×

 

Изумително е какво човечеството е съумяло да направи за 50 години. Промяната в начина на живот на поколенията, които живеят сега и тези, които са живели преди половин век е невероятна.

Наскоро попаднах на едно революционно за времето си пророчество на Артър Кларк, което сега звучи – “Ха, този пък, от небето ли пада, много ясно.” Забележете годината – 1964, преди да е открит Интернета,  персоналния компютър, мобилния телефон:

Хората няма да ходят на работа, просто ще комуникират 

Изумително е как технологията променя начина, по който живеем, работим, общуваме. Само преди 10 години беше немислимо да кажеш, че имаш сериозен бизнес и работиш от вкъщи (под надомна работа се разбираше правенето на хартиение торби и кутии например). Днес големите корпорации оптимизират фиксираните си разходи като позволяват на хиляди служители да работят от вкъщи. Дори се появиха компании, които са мултинационални, но нямат офис никъде по света (Ники Бачийски разказа на OpenCoffee Ноември как работи Automattic – компанията която стои зад WordPress ), освен това на замърсяват мейл акаунтите си с безразсъдни и непроследими нишки от корпоративна комуникация.

Вече не ходим на работа, ние комуникираме. Благодарение на напредъка в технологиите и по-достъпната им цена, почти всеки може да притежава лаптоп, да плаща сметката си за Интернет и да върши голяма част от задълженията си от вкъщи. Разбира се, да работиш вкъщи има и своите недостатъци – за хората със слаби организационни способности може да се окаже, че телевизорът или леглото са доста по-разсейващи от досадния колега, който си чопли носа на бюрото срещу твоето в офиса.

Напоследък е модерно да се говори за дигиталните номади – термин, който лично на мен не ми допада особено. Както наскоро споделих в едно интервю по темата, номад на български език носи малко негативна нотка – номадите са не особено богата съслойка от населението, които са принудени да обикалят насам натам с цел да оцелеят. От друга страна аналогията е добра, защото показва основната характеристика на тази нова “порода” – мобилност във всяко едно отношение. Днес си вкъщи и работиш от дивана, утре си в офиса, в други ден в Старбъкс, а след това пътуваш някъде надалеч. Но си близо, защото с тебе неизменно са лаптопът, телефонът и зарядното.

Технологиите ни дават свобода. Да видим повече, и да постигнем повече. Помислете само, кой би помислил преди години, че може да върши работата си от кафе в центъра на Дъблин, след което да се наслади на страхотна ориенталска кухня в библиотеката Chester Beatty без да прекъсва връзка с колегите си през Skype, Facebook, е-мейл? Пътуваш във влака за Корг и iPad е вързан към O2 мобилен интернет само за 20EUR на месец, точно 3 бири. На другият ден седиш в Старбъкс в Единбург и разменяш e-мейли с колегите ти, които са в София и Цюрих. Непрестанна комуникация, без никакви препятствия, в приятна обстановка. Без усложнения.

Технологиите правят живота ни по-лесен. Ако до скоро сте се нервирали от висенето по опашки тук и там, или сте търсели нещо и за целта е трябвало да обиколите всички магазини в София, нещата са различни вече. Правиш си универсален електронен подпис, PayPal акаунт и кредитна карта а и можеш да си спестиш супер много време и главоболия. Е, все пак живеем в България, трябва да има обмен на хартия, но все пак нещата са много, много по-добре.  Да платиш сметките си онлайн, да си поръчаш храна, да напазаруваш, да резервираш билет за кино или концерт. Да не забравяме и телефона! Помислете си как преди сме се уговаряли за срещи без телефони! Умът ми не го побира. Отиваш на уреченото място и чакаш да се появи някой. Няма SMS за това че закъснява или е в задръстване, седиш, чакаш, губиш си времето. Въпреки, че в България цените на мобилните разговори са сред най-високите за Европейския Съюз, все пак комуникацията е доста лесна. На помощ напоследък идват и приложения като iMessage, WhatsApp и Viber благодарение на които можем да комуникираме дори безплатно.

Представи си живота след 20, 30 или 50 години? Помечтай смело, бъди оптимист! Какво ли ни очаква!? 😉

 

Share This

About the author

co-founder of Imagga, image recognition startup, organizer of StartUP NEXT Conference in Sofia, annual startup conference in English focussed on CEE, blogger, Startup Weekend supporter

View all articles by chris

Коментирай

Loading Facebook Comments ...

2 comments

  1. Pingback: Бъдещето е сега | Информ@ЛИЧНО

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading Disqus Comments ...