New York

New York
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

Хе, най-после една мечта ми се осъществи. New York надмина най-смелите ми очаквания. Много жалко, че имах възможност да прекарам там само 18 часа, но определено не ги пропилях.

Пристигането – с автобус от Вашингтон DC  до Ню Йорк. Пътуването беше приключение. Пред нас се настаниха две черни мами с малки сладки момиченца. Приказливи и забавни, веднага ни хванаха за слушатели и почнаха да разказват смешни истории. Честно казано повече се забавлявах на това как говорят. По пътя минахме през Балтимор и Филаделфия, което добави стойност към пътуването – нощен тур на два красиви американски града.

Times Square

Изсипаха ни някъде на 8 авеню. И си в Ню Йорк. Часът е 5 сутринта. Градът се пробужда. Може би не се пробужда, защото май наистина никога не спи. Има много хора по улиците. Това, което те удря веднага е колко по-различно е от всички други американски градове. Минаваш покрай спящи на улицата хора. Други седят и си говорят разпалено нещо. Две азиатки на средна възраст 18 седят на улицата по пижами и пушат. Едната се изплюва брутално точно когато минаваме покрай нея. Ню Йорк.

Times Square - шарено място изпълнено с реклама

Без да искам се озовавам на Times Square. И аз си мислех, че имаме много реклама в София! Рекламни екрани те облъчват от всякъде. Няма нужда от осветление, рекламата осветява всичко. На част от екраните дават кралската сватба. И да искаш, няма как да го пропуснеш това събитие. След две минути имаме покана за организираното от TLC парти по случай сватбата. Дават ни пас и слушалки. Малко снимки с облечени като кралската кавалерия левенти.

Кралската сватба от Times Square

Размесваш се с тълпата. Хората са общителни и превъзбудени от събитието. Някои са се облякли подобаващо като за кралска сватба – прически, шапки. Луда работа. В София не можеш да събереш в 5 часа сутринта 2 човека, сигурен съм.

Някъде между 5-то и 6-то авеню

Харесвам Ню Йорк – страхотна смес от култури, социално състояние и личности, някои доста шантави – шарена работа.

Ню Йорк - небостъргачите на 6-то

Хубавото е, че за разлика от други места почти навсякъде има безплатен интерент, така че нямаш проблем да намериш информация за нещо или да се чекнеш 😉 (ех този Foursquare). Всички Starbucks предлагат безплатен wifi. Между другото голяма навалица има там, повече опашка за тоалетната, отколкото за кафе 😉

Метрото на Ню Йорк – можеш да отидеш където поискаш срещу $2.50. Билетът ти важи до 2 часа, доста удобно. Жалко, че нямат дневен билет. Мотрисите летят като стрели и тракат, все едно всеки момент ще се разпаднат. Като се има предвид колко голямо е това метро, представям си каква организация пада да се осигури функционирането му. Доста е мръсно и смрадливо долу, но никой не се оплаква  😉

Rockefeller Plaza

Top of the Rock – тераста на последния етаж на  Rockfeller Building открива невероятна гледка към Манхатън във всички посоки. Накъдето и да погледнеш виждаш гора от небостъргачи.

Гледка към Empire State Building

Тази гледка те кара да се замислиш как са построени тези колоси, какви пари са били нужни за построяването им, какви хора ги ползват. Един друг свят. Представям си каква форма би имал Central Park ако беше в София. Но това е една друга тема.

Гледка от Rockefeller Building към Central Park

Спускам се надолу към SoHo за една среща в NYU. Тук нещата стават доста различни, но не по-малко интересни. Не знам много за историята на Ню Йорк, но разходката през SoHo до Wall Str. разказва доста за това, през което градът е минал. Множество сгради с красиви метални фасади са загубили блясъка на времето си. Изглеждат необитаеми, само призмните етажи са магазини и заведения.

Washington Square - в близост до New York University

Световният търговски център. Америка се възстановява от трагедията на 9/11. Доста са напреднали със строежът на новия комплекс, който обаче няма да се извисява толкова високо колкото Двете кули.

Строителство на мястото на Ground Zero

На път за Wall Str. минаваме през малка църква, която е като застинала от миналото, обградена от величествени сгради, тиха и уютна – странно описание за градина на църква, пълна с надгробни плочи. На друго място би изглеждало зловещо, но тук не.

Дворът на Trinity Church

Wall Str. Доста тясна уличка, но с емблематични сгради като NY Stock Exchange. Някак си не си даваш сметка какво богатство е струпано в сградите над главата ти.

Ъгълът на Wall Str и Broadway

Ню Йорк стана един от любимите ми градове. Заради разнообразието, заради хората в него (не са типичните любезни американци), заради огромните възможности, заради недостъпността си. Един ден може да живея там. Дано 😉

Малко снимки от NY:

Share This

About the author

co-founder of Imagga, image recognition startup, organizer of StartUP NEXT Conference in Sofia, annual startup conference in English focussed on CEE, blogger, Startup Weekend supporter

View all articles by chris

Коментирай

Loading Facebook Comments ...

6 comments

 1. Васил Тошков

  Много интересен пътепис – харесва ми. Учудващо много си обиколил за толкова малко време. Прилича ми на Лондон, но с повече небостъргачи. Излъчването е уникално.

  Аз със сигурност ще си направя една екскурзия до там някой ден. Просто ми е мечта.

  1. Anonymous

   Ами за 15 часа толкова – наистина има какво да се види, заслужава си определено…

 2. Таня

  Страхотен град и много добре описани 18 часа в него 🙂 Следващия път да ходиш за по-дълго.

 3. Таня

  Страхотен град и много добре описани 18 часа в него 🙂 Следващия път да ходиш за по-дълго.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading Disqus Comments ...